A tea
A tea Kína déli tartományaiban, a Kínai-tengertől Tibetig húzódó sávban őshonos. A levelei miatt kezdték a cserjét termeszteni. Belőlük készült az illatos főzet, a tea.
A tea számtalan olyan anyagot tartalmaz, amely segít megelőzni a különböző betegségek kialakulását. Ráadásul a tea kémiai összetevői regenerálják az immunrendszert, ennek következtében a téli hidegben vagy megfázás esetén nem csoda, ha egy bögre, forró, illatos tea után vágyakozunk. A teában antioxidáns hatású flavonoidok vannak, amelyek képesek elnyelni és hatástalanítani a potenciálisan ártalmas szabadgyököket. Egy csésze tea mintegy 200 mg flavonoidot tartalmaz, ennek nagy része a forrázás első percében beleoldódik a teába. Teintartalma miatt éberséget kölcsönöz a testnek, de a kávé koffeinjével ellentétben nem terheli a szívet, fokozatosan szívódik fel és a hatása is tovább tart.
A teázásról
A tea valamikor az uralkodók itala volt. Mint a legtöbb szokás, a teázás is idővel meghonosodott, s egyre nagyobb szerepet játszott a magánházaknál is. Kialakultak a tea elkészítésének és felszolgálásának szabályai. Eredetileg a szerzetesek itala volt, majd később a kolostor faian kívül is népszerűvé vált.
A tea rendszeres fogyasztása a megfigyelések szerint több krónikus betegség kialakulásának esélyét csökkenti. Munkához, tanuláshoz, társasági összejövetelekhez alkalmas a teázás, hiszen élénkítő hatása kedvező bármely időtöltésnél.
Teaházak
Régen a teaházak a társas érintkezés színterei voltak, ahol már nem a szertartás dominált. A tea mellett üldögélve kedélyesen társalogtak, filozofálgattak, olykor még sakkoztak is.
A teaházak kínálatának köszönhetően még azok az emberek is előszeretettel fogyasztják ezt az italt, akik eddig inkább a kávé vagy kakaó mellett tették le a voksukat. A teaházak kialakítása, környezete, kínálata illatai és varázsa magával ragad. Egy didergős estén ki ne szeretné idejét egy ilyen meghitt helyen tölteni egy gőzölgő, finom tea társaságában.