Egy friss amerikai kutatás szerint a népszerű ital fogyasztása a fogyókúrázóknak és a cukorbetegségben szenvedők számára is jótékony hatással jár.
A Phys.org szakoldalon publikált amerikai kutatás a tequila fő alkotóeleme, az agave kaktusz összetevőiben talált olyan anyagokat, amelyek egyértelműen segítik a fogyókúrázók és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők életét. Természetesen nem rendszeres fogyasztásra ajánlják a kutatók a tequilát, de alkalomszerűen jól jöhet.
Az ital egyik hatása, hogy fokozza az inzulin termelését, egyúttal pedig csökkenti a vércukorszintet, ami a 2-es típusú cukorbetegek számára áldásos hatás, a fogyókúrázók számára pedig azért ajánlott néha egy kis tequila, mert komoly mértékben csökkenti az éhségérzetet.
Tequila
A tequila egy mexikói eredetű égetett szesz, melyet a kék agávé cukorban gazdag tövéből erjesztenek és párolnak, általában egyéb termények hozzáadásával. Mexikó egyik nemzeti itala. Nevét származási helyéről, a Jalisco állambeli Tequila településről kapta. Alkoholtartalma általában 38-40%, de 35–55% közt gyártható.
A mexikói törvények értelmében tequila csak Jalisco államban (annak teljes területén), valamint Guanajuato 7, Michoacán 30, Nayarit 8 és Tamaulipas 11 községében állítható elő. A tequila elnevezés eredetvédelmét több nemzetközi egyezményben is rögzítették, így például az Amerikai Egyesült Államokban és az Európai Unióban is kizárólag mexikói párlatok forgalmazhatók tequila néven.
Egy elterjedt tévhit szerint a tequilát olykor kukaccal palackozzák, ez azonban csak egyes – kétes minőségű – mezcaloknál fordul elő. Egy további tévhit szerint a tequila kaktuszpárlat, azonban az agávéfélék nem kaktuszok, és azoktól rendszertanilag távol állnak.
Forrás: HVG.hu