Mi az a tücsökliszt, és miért érdemes tudnod róla? Most megismerheted ezt az egyre népszerűbbé váló alternatívát!
Az Egyesült Államokban a tücskök már az üzletek polcain vannak – azonban nem feltétlenül ismernél rájuk, ha elmennél mellettük, ugyanis zenélés helyett fogyasztási célokból kerültek a piacra. Ezek az apró szárnyas rovarok az egész világon megtalálhatók egyes kultúrák étrendjében, és hosszú ideje szolgáltak táplálékként különböző formákban.
A rovarok legalább kétmilliárd ember étrendjének részét képezik az egész világon. Ázsiában és Afrikában 1900 különböző fajt használnak fel étkezési célokra. Gabi Lewis, akinek cége már egy ideje tücsöklisztet használ termékeiben elmondta, hogy a rovarok fogyasztását csak a kulturális határok fogják vissza a nyugati világban. Gabi a szusihoz hasonlította a jelenséget – ahogy idővel az amerikaiak is átvették a japánoktól a nyers hal fogyasztását.
De miért pont tücskök?
„Hogy a rohamosan növekedő népességet elláthassuk a szükséges állati eredeti fehérjékkel, új forrásokra van szükségünk” – magyarázta Marcel Dickie, rovartan-kutató. A tücskök és más ehető rovarok jelenthetik a megoldást erre a problémára. A rovaroknak csupán 2 kilogramm táplálékra van szükségük 1 kilogramm súlygyarapodáshoz. Kevesebb káros gázt és ammóniát bocsátanak ki, mint a hagyományos nagytestű haszonállatok, ráadásul jóval kevesebb vízre van szükségük.
Tápérték
A tücsökliszt egész őrölt tücskökből készül, ezért számos mikrotápanyagot tartalmaz – ezek pedig hiányoznak sok másik hagyományos fehérjeporból. Kyle Connaughton, a „The Fat Duck” három Michlein-csillagos étterem volt főszakácsa szerint a tücsökliszt a bolygó egyik legfentarthatóbb fehérjeforrása: „a tücskök súlyának 65% százalékát fehérje teszi ki, és több kalciumot tartalmaznak, mint a tej, illetve több vasat, mint a marhahús.”
Más szakértők is egyet értenek ezzel – Rebecca Lewis szerint a tücsökfehérje gazdag az elengedhetetlen B-vitaminokban (főleg B2 és B12) is, ráadásul mind a kilenc alapvető aminosavat is tartalmazza. „10 grammnyi tücsökliszt körülbelül 7 gramm fehérjét tartalmaz, ezért remek választás azok számára, akik szeretnének több izomnövelő tápanyagot fogyasztani.”
Hogyan fogyasszuk?
A tücsöklisztnek önmagában enyhén diószerű íze van. Hozzáadhatjuk gyümölcsturmixhoz egy erős fehérjelöket kedvéért, vagy akár a „hagyományos” lisztet is helyettesíthetjük vele sütés alkalmával. Az íze nem befolyásolja a kész ételekét, ezért valóban bármivel fogyaszthatjuk, amivel jól esik.
Allergiaveszély
Habár a legtöbb ember számára a tücsökliszt biztonságosnak számít, azoknak, akiknek bármilyen allergiájuk van, érdemes mindenképpen szakértői tanácsot kérniük a fogyasztással kapcsolatban.
A sztárséf Charles Chen is előszeretettel használ tücsöklisztet, az alábbiakban egyik tücsöklisztes finomságának receptjét láthatjuk!
Mire lesz szükség hozzá?
- 1 pohár tücsökliszt
- fél pohár kakaópor
- fél pohár kókuszolaj
- egy evőkanál nyers méz
Elkészítés
Egy közepes méretű edényben olvasszuk meg a kókuszolajat. A tücsöklisztbe keverjük bele a kakaóport, a mézet és a kókuszolajat, majd gyúrjunk belőle kis golyókat. Ez után ízlés szerint goji bogyókba, kakaódarabokba, méhpollenbe vagy kókuszpehelybe.