Tudom, hogy szeretitek a hagyományos receptek egészséges változatait, hiszen a Facebook oldalunkon több üzenetet is kaptunk már a receptjeink alapján elkészített süteményekről, elő- és főételekről. Ezúttal a nagy kedvencem hoztam el, a „hamis túrógombócot” ami sokkal finomabb, mint az eredeti recept, pedig nem tartalmaz hagyományos búzadarát és cukrot sem!
Az egészséges életmódban az a legjobb, hogy egyáltalán nem kell nélkülözni a kedvenc ételeinket. Csupán az alapanyagokat kell lecserélni a tökéletes alternatívákra úgy, hogy a lehető legjobban hasonlítson a hagyományos receptre.
Ám nem mindegy, hogy mivel helyettesítjük az adott alapanyagot! A zabpalacsinta receptje például tökéletesen működik kókusztejjel, illetve laktózmentes tejjel, viszont más növényi tejjel egyáltalán nem. Leragad, szétszakad és a végeredmény kevésbé lesz élvezhető.
Sokszor nem is gondolnánk, de a diétás változat sokkal finomabb, mint az eredeti recept!
Egészséges a tönköly búzadara?
A tönkölybúza számos egészségügyi hatással bír és a tápértéke is jóval magasabb, mint a hagyományos búzának. Glutaminban, aminosavakban, esszenciális zsírsavakban, vitaminokban (B1, B5, B6, C, E) és ásványianyagban (magnézium, kalcium, vas) gazdag,
A szervezet számára könnyen emészthető, ugyanis teljes mértékben vegyszermentesen termesztik, a lehető legkevesebb feldolgozási folyamattal.
Alacsony szénhidráttartalmának és magas rosttartalmának köszönhetően cukorbetegek étrendjében is szerepet kap.
Túrógombóc recept egészségesen:
A hozzávalók körülbelül közepes méretű 30-32 darab túrógombóchoz elegendőek, attól függően, hogy mekkora gombócokat formázol belőle. Így tehát arányosan felezheted is az összetevőket.
Hozzávalók:
- 1 kg zsírszegény túró
- 220 gramm tönköly búzadara
- 5 egész, közepes méretű tojás
- 15 gramm vaníliás ízű xilit
- 1 darab citrom reszelt héja
- ízlés szerint egy csipetnyi só
- 200-250 gramm zsemlemorzsa
- 20 ml olívaolaj
Elkészítése:
A túrót villával vagy kézi mixerrel áttörjük, a tojásokat kettéválasztjuk és a túrót a sárgájával elkeverjük.
A tojásfehérjét a vaníliás xilittel, a reszelt citromhéjjal és egy csipetnyi sóval felverjük. Nem kell kemény habbá, csak egy kicsit habos állagúra. Apránként hozzáadjuk a tönköly búzadarát, majd a túrós egyveleget.
Miután alaposan összedolgoztuk a hozzávalókat, körülbelül 20-25 percre hűtőbe tesszük.
Amíg a túrós masszát pihentetjük, addig az olívaolajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd félretesszük hűlni.
Ha letelt a 20-25 perc kivesszük a hűtőből és vizes kézzel gombócokat formálunk belőle. Lehetőleg ne túl nagyra gyúrjuk, mert úgy nagyon tömény lesz. Miután megformáztuk a gombócokat, egy nagyobb edényben vizet engedünk és feltesszük forrni, közepes lángon/ fokozaton.
A gombócokat (amennyi kellő távolságban elfér az edényben) beletesszük a vízbe, és addig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Majd lehetőleg amíg meleg, meghemperegtetjük a zsemlemorzsában.
Tálalás
Én laktózmentes tejföllel locsoltam meg, mert alapjáraton kicsit édeskés íze van.