Az egészséges életmódról és a diétáról mindig a csirke-rizs jut eszünkbe. De arra nem gondolunk, hogy ezt milyen sok változatban elkészíthetjük. Bemutatok 3 izgalmas, mennyei receptet, amitől megjön a kedved a diétához is!
Csirkecomb recept cserépben, zöldségágyon
Hozzávalók:
- 4 db csirkecomb
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg karalábé
- 20 dkg zeller
- 20 dkg gomba
- 15 dkg petrezselyemgyökér
- 10 dkg zöldpaprika
- 1 kis fej zöldhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- petrezselyemlevél
- fűszerek: só, őrölt bors, majoranna, kömény
Előkészületek:
Római tálban készítjük, ezért érdemes a sütés előtt fél órát áztatni a tálat. Ez azért szükséges, hogy az agyagedény pórusai megszívják magukat vízzel. A zöldségek és a csirke sütéséhez elegendő 30 perc áztatási idő (teljesen lepje el a víz).
FONTOS: Semmiképp nem melegítjük elő a sütőt! Ha nem az edénnyel együtt melegszik a sütő, akkor könnyen megrepedhet, ugyanis nem bírja a hőingadozást.
Elkészítése:
A lebőrözött csirkecombokat beszórjuk a fűszerekkel és kevés sóval. A zöldségeket alaposan megmossuk, megtisztítjuk és tetszőlegesen daraboljuk, lehetőleg egyforma méretűre. A megmosott zöldhagymát és a petrezselyem zöldjét finomra aprítjuk és a zöldségekhez adjuk.
A római tál aljára tesszük az enyhén sózott zöldségek felét, ráfektetjük a csirkecombokat és meglocsoljuk az olívaolajjal.
Beborítjuk a zöldségek másik felével és sütőbe tesszük 160 fokra, körülbelül 1 óra alatt készre sütjük.
Gyors csirkemell recept
Hozzávalók:
- 40 dkg csirkemell
- 20 dkg zöldborsó
- 20 dkg sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- bazsalikom, só
Elkészítése:
A csirkemellet csíkokra vágjuk, sóval bedörzsöljük. Teflonos bevonatú edényben felforrósított olajon mindkét felét megsütjük.
A húsokat tűzálló tálra fektetjük, tetejükre vékonyra vágott fokhagymát teszünk. A zöldborsót, a karikára vágott sárgarépát, a hagymát, és a bazsalikomot összekeverjük, majd a csirkemellre halmozzuk.
Lefedve, forró sütőben 20 perc alatt puhára pároljuk.
Zöldbabos csirkemell recept
Hozzávalók:
- 40 dkg csirkemell
- 1 kg zöldbab
- 2 dl 0,1%-os vagy növényi tej
- 1 kis pohár natúr joghurt
- 2 evőkanál olívaolaj
- fokhagyma, kakukkfű, petrezselyem zöldje, só
Elkészítése:
A csirkemellet csíkokra vágjuk, sóval, fokhagymával és kakukkfűvel ízesített tejbe áztatjuk néhány órára. Közben a zöldbabot sós vízben megfőzzük.
A csirkemelleket a tejből kivéve olívaolajon megpirítjuk, kakukkfűvel megszórjuk, majd vízzel felöntve pároljuk.
TIPP: A pácléből is tehetünk hozzá néhány kanállal.
Tálalás:
Ha a hús megpuhult, a zöldbabbal összekeverjük, fokhagymás joghurttal meglocsoljuk, petrezselyemmel meghintve tálaljuk.