Itt a nyár, a zöldségek, a gyümölcsök szezonja. Ezek a táplálékok bőségesen tartalmaznak élelmi rostokat, amelyek fontos összetevői étrendünknek, és a súlykontrollban is jelentős szerepet játszanak.
Mi az élelmi rost?
Az élelmi rost, a növényeknek azon részei, amelyek az emésztő enzimeknek ellenállnak, ezért nem tudnak hasznosulni, illetve felszívódni a vékonybélben, így érintetlenül haladnak tovább a vastagbélbe. Leggyakoribb formáik az összetett szénhidrátok, vagyis a poliszacharidok, az oligoszacharidok valamint az emészthetetlen keményítők.
Élelmi rostot találhatunk gyümölcsökben (málna, alma, körte, eper, szeder, ribizli, olajos magvak), zöldségekben (kelbimbó, brokkoli, articsóka, csicsóka, hagymafélék, kukorica), a hüvelyesekben (lencse, csicseriborsó, borsó, babfélék).
A teljes kiőrlésű gabonák és a belőlük készült termékek, mint pl. a teljes kiőrlésű kenyerek, tészták, zabpehely, korpák szintén gazdag forrásai a rostoknak. Az élelmi rostoknak, az egészségre gyakorolt számos jótékony hatása ismert. Megfelelő vízfogyasztás mellett például emelik a széklet tömegét és lerövidítik a tranzitidőt (azt az időt, amíg a széklet a bélben tartózkodik), így olyan betegségek, valamint rendellenességek elkerülését segítik, mint a székrekedés és az aranyér.
Az élelmi rostok csökkentik a vastagbél-daganat kialakulásának kockázatát, továbbá táplálékul szolgálnak a bél mikroflórájának, amelynek fontos szerepe van az immunrendszer működésében. A legújabb epidemiológiai vizsgálatok eredményei szerint, az élelmi rostok a szívkoszorúér megbetegedések megelőzésében is szerepet játszanak a vér lipid (vérzsír) összetételének javítása révén. Annak érdekében, hogy a rostok minden előnyét élvezhessük, fontos, hogy többféle változatukat építsük be napi étkezésünkbe, mert így a jó egészséghez elengedhetetlen, egyéb összetevők is bekerülhetnek a szervezetbe (pl. vitaminok).
A rostok szerepe a fogyókúrában!
Az élelmi rostok a testsúlykontrollban fontos szerepet játszanak olyan módon, hogy lassítják a szénhidrátok emésztését, valamint felszívódását, ezáltal segítenek elkerülni a vér glükóz szintjének étkezést követő gyors emelkedését, majd csökkenését. A diéta során ennek azért van jelentősége, mert ha a vércukor értéke közel azonos szinten van a nap folyamán, akkor elkerülhetjük a hirtelen jelentkező farkaséhséget és evési rohamokat, amelynek során a kelleténél nagyobb mennyiségű ételt viszünk be a szervezetünkbe.
Másik jótékony hatása az élelmi rostoknak a testsúlycsökkentésben, hogy megfelelő folyadékfogyasztás mellett biztosítják a térfogat-növekedést a gyomorban. Ez fokozza a teltségérzetet, így kevésbé leszünk éhesek plusz kalória hozzáadása nélkül.
Megfelelően összeállított változatos étrend a fogyás kulcsa!
Természetesen egy sikeres fogyókúrában a rostok mellett, számos más élelmi összetevőre is szükségünk van. Annak érdekében, hogy a diéta során semmiből ne szenvedjen hiányt a szervezetünk, a tápanyagok helyes arányának betartására is oda kell figyelnünk. Ideális táplálkozás esetén, az étrend magas rosttartalmú összetett szénhidrátokból, megfelelő arányú fehérje- és zsír fogyasztásából tevődik össze. Ha fogyni szeretnénk, akkor a bevitt energiamennyiségnek kevesebbnek kell lennie a felhasználtnál.
A napi kalóriaszükséglet függ az életkortól, a testsúlytól, a nemtől és a napi aktivitástól. Mivel ez mindenkinél egyéni, az értékek pontos kiszámítását és az étrend összeállítását érdemes szakemberre bízni.
Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző