Vitaminok, amik segítenek lefaragni a felesleges kilókat
A-vitamin
Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amit a szervezet a májban tárol egészen addig, amíg szüksége nem lesz rá. Két A-vitamint különböztetünk meg: retinol és béta-karotin. A retinol az A-vitamin leggyakrabban előforduló formája, állati eredetű élelmiszerekben is megtalálható, mint például az olajos hal. A béta-karotin gyümölcsökben és zöldségekben található, ezt a szervezet átalakítja, mielőtt felhasználná. Az A-vitamin a testben az anyagcsere-reakciók széles skálájához szükséges. Az A-vitamin hiánya meggátolja a fogyást, ha pedig elegendő mennyiségben biztosítjuk a szervezet számára, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy lefaragjunk a feleslegből.
B-vitamin
A B-vitamin családjába 8 különféle B-vitamin tartozik, nagy szerepet játszanak a szervezet anyagcseréjében. Az egyik B-vitamin hiánya befolyásolhatja más B-vitaminok megfelelő működését, ezzel együtt pedig az anyagcserét. A zsírok, fehérjék és szénhidrátok feldolgozásához a B-vitaminok elengedhetetlenek. A B-vitaminokon keresztül az egészséges anyagcsere biztosítja, hogy a szervezet ezeket a tápanyagokat megfelelően felhasználhassa, ne pedig zsírként tárolja el.
C-vitamin
A C-vitamint senkinek sem kell bemutatni, elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. A C-vitamin segít regenerálni a szöveteket, megvéd a szívbetegségektől, segíti a vas felszívódását, és még ezerféleképpen alkotja a szervezet motorját. Tanulmányok kimutatták, hogy ha a véráramban található C-vitamin nem elegendő, akkor a testzsírfeldolgozás sem fog megfelelően működni.
D-vitamin
D-vitamint nem csupán a Napból, de az egészséges táplálkozás során az ételekből is nyerhetünk. Egy 12 hetes fogyásvizsgálatról szóló esettanulmány megállapította, hogy a D-vitamin szint növelése a pácienseknél a zsírtömeg csökkenését eredményezte. Egyébként a D-vitamin drasztikusan alacsony szintje leginkább a túlsúlyos személyeknél figyelhető meg.