notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Melyik az egyik legjobb egészséges nass kombináció? Eláruljuk!

hirdetes

Így kombináld a nassokat: Vörös áfonya és mandula

vitalzone.hu

A napi kétszeri nass nem bűnözés, sőt, kell is. Fontos azonban, hogy ilyenkor is egészséges nassolnivalókat fogyassz. Az egyik legjobb nass-kombináció az aszalt vörös áfonya és a mandula. Ezzel csillapíthatod az édesség utáni vágyadat és mégsem bűnözöl, hiszen egészséges csemegét falatozol. Ahogy minden mással, ezzel is mértékletesen bánj.

Diéta alatt is lehet nassolni, sőt kell is! Megmutatjuk az egyik legjobb, egészséges kombinációt!

A vörös áfonya jótékony hatásai

A vörös áfonyára is igaz, hogy minél színesebb egy gyümölcs, annál több értékes hatóanyag van benne, és az is, hogy azok gyümölcsök a legértékesebb vitaminforrások, amelyek termesztett változatukban is megőrzik "vad" tulajdonságaikat.

Ez a vörös kis gyümölcs értékes hatóanyagot és vitaminforrást tartalmaz. Található benne kalcium, kálium, magnézium, nátrium, vas, cink, mangán és foszfor is. Ráadásul gazdagon tartalmaz A-, B-, C- és E-vitaminokat. Mivel flavonidot, ezért csökkenti az infarktus lehetőségét és egyben érvédő hatású is. Nőknek kifejezetten ajánlott, hiszen nem csupán a szájüregben, de a húgyutakban megjelenő baktériumok ellen is kiválóan lépe fel a benne található proantociandin hatóanyagának következtében. 

A húgyúti fertőzések leggyakoribb okozója az E-coli baktérium, azonban ez az anyag megakadályozza, hogy a baktérium hozzátapadjon a hólyag falán lévő hámsejtekhez. Tartalmaz még fenolt, amely erősíti az immunredszert, véd a fertőzésektől, antioxidáns hatású, védi az ereket, sejtregeneráló, segít a méregtelenítésben, akadályozza a kőképződést, segít megelőzni a gyulladásos és a daganatos betegségek kialakulását. Tulajdonképpen napjaink csodaszerének tekinthető. 

hirdetes

A gyümölcs fogyasztását a húgyúti fertőzésekben szenvedők mellett ajánlják prosztatagondok, vesebetegség és diabétesz esetén is az orvosok. Különösen érdemes azoknak is beépíteni a napi táplálkozásba ezt a gyümölcsöt, akik folyamatosan valamilyen úszósportot végeznek, hiszen ők még nagyobb kockázattal vannak kitéve az állandó fertőzéseknek. 


A mandula jótékony hatásai


A mandula az egyike a legmegbecsültebb és legértékesebb csonthéjasunknak. Ha naponta elfogyasztunk belőle négyet-ötöt, elkerülünk számos betegséget.

hirdetes

A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és más vegyi anyagokban, melyek kedvezően befolyásolják az egészségünket. Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sőt a rák kialakulása ellen is véd.

Fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a „rossz" koleszterin szintjét. Tudományos kutatások kimutatták, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag mediterrán konyha fontos szerepet játszik a vérkeringési zavarok és a szívinfarktus megelőzésében.

A mandula nagyon jó E-vitamin forrás, nem kevesebb, mint 25 g-ot tartalmaz 100 g magban (170% javasolt napi mennyiség). Az E-vitamin erős zsírban oldódó antioxidáns, mely karbantartja a sejtfalakat és a bőrt, védve a szabad gyökök hatásától. A mandula nem tartalmaz sikért (glutint), jó alternatívát jelentve a liszt-érzékenyek számára.

Egész sor B-vitamin komplexumot tartalmaz (tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav, B6-vitamin), de jó adag folsav is van benne. Ezek az enzimek hatóerőként működnek a sejtekben zajló metabolizálási folyamatokban. Kiváló ásványi anyagforrás, foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket és szeléniumot tartalmaz.

A mandulaolaj kiváló puhító szer, amely a bőrt bársonyossá varázsolja. Használják még főzéshez, alapolajként a hagyományos gyógyászatban, aromaterápiában, valamint a kozmetikai és gyógyszeriparban.

Mindössze napi egy marék mandula biztosítja az ásványi anyag-, vitamin- és fehérjeszükségletet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

B1-vitamin

B1-vitamin Tiamin: vízben jól oldódó, hőre érzékeny vegyület. Jelentős szerepe van a... Tovább

Dió

Latin neve: Juglans regia   Eredete, élőhelye   A közönséges dió délkeletre a... Tovább

Tovább a lexikonra
alakformálás betegség egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód nassolás