Nagyanyáink zabpelyhe, amellyel a sápkóros gyerekeket és az ideges gyomrú férfiembereket vajákolták, manapság ismét kezd a trendi alapanyagok közé besorolni. Bár valószínűleg még mindig sokan elküldenének minket Kukutyinba zabot hegyezni, ha a reggeli hagymás rántottájukat le akarnánk cserélni a már hangzásra sem túl vonzó vizes zabnyákra, kására. Viszont a kásán túl nagyon is vannak ötleteink.
Az adúász természetesen az, hogy a zabpehely nagyon egészséges. De egyrészt nem hiszünk az efféle ex katedra kijelentések önmagában megálló, elsöprő meggyőző erejében. Másrészt meg egyáltalán, minek ajánlgatnánk olyasmit, ami nem az.
Érvek a zabpehely fogyasztása mellett
Mindenekelőtt az igazán jó hírünk, hogy fogyókurázók, diétázók és cukorbetegek is bátran felvehetik a repertoárjukba, de vegyük csak sorba áldásos hatásait.
Már kis mennyiségben való rendszeres fogyasztása is csökkenti a koleszterinszintet, így véd a szív- és érrendszeri betegségektől is. Gyulladásgátló, s jótékony hatással van az idegrendszerre is. Magas rosttartalma biztosítja a jó emésztést, és mivel a glikémiás indexe (ami a szénhidrátok felszívódásának gyorsaságát jelöli) közepes, így elég hosszan teltségérzetet biztosít. Ásványi anyagokban gazdag, megtalálható benne az alumínium, a cink, a foszfor, a kálium, a kalcium, a kobalt, a magnézium, a vas, és tekintélyes fehérjetartalommal bír, valamint az elvárható antioxidánsok is megtalálhatóak benne. Magas a B- és E-vitamin-tartalma.
Rendszeres fogyasztása jót tesz hajnak és a bőrnek is, nem véletlenül tartják természetes "szépségforrásnak" (tessék csak belegondolni, hány nőcis lapban találkoztunk már zabos arcpakolással).
Ötletek a zabpehely felhasználásához
– Fasírt készítésekor kicsit tejbe áztatva, kinyomkodva helyettesíthetjük vele a zsemlét.
– Ha apróra őröljük, akkor ropogósabb lesz tőle a rántott húsok, bundázott zöldségek panírja, és enyhe dióízt is kölcsönöz, az olajos magvak allergénje nélkül.
– Levesekbe, főzelékekbe érdemes adni a hagyományos rántás, de még a habarás helyett is két-három evőkanállal, ezzel besűrítjük az ételeket, és növeljük a rosttartalmukat.
– Ha friss, lédúsabb gyümölccsel készítünk édességet, süteményt, érdemes szintén pár kanállal hozzátenni az előírt alapanyagokhoz, mert a zabpehely nagyon jól magába szívja a nedvességet, így nem ázik el a tészta.
– A zabpehely ún. szétválasztó tulajdonággal is bír, nem engedi, hogy leégjen, letapadjon az étel. Szinte bármilyen fogáshoz, igen, akár a reggeli tojásrántottánkhoz is érdemes egy-egy evőkanállal hozzácsapni.
– A zabpehelyből készült lisztet bármilyen típusú liszt helyett használhatjuk, sokkal kevésbé terheli meg a szervezetet.
– A tehéntejet kiváltva készíthetünk belőle olyan innivalót, amit laktózérzékenyek is bátran kortyolhatnak.
Zabtej házilag
Egyre többen próbálják a tehéntejet más készítménnyel helyettesíteni, akkor is ha nem laktózérzékenyek. Íme egy zabtejrecept, ami házilag a bolti ár töredékért elkészíthető.
Hozzávalók:
1 bögre zabpehely
1 bögre zabkorpa
6 bögre víz
Elkészítés:
A zabpelyhet egy teflonserpenyőben szárazon kicsit megpirítjuk, majd beletesszük a turmixgépbe a zabkorpával együtt. Felöntjük a vízzel, és pár percig turmixoljuk. Légmentesen záródó üvegbe öntjük. Elkészíthetjük zabkorpa nélkül is, 2 rész zabpehellyel, és 6 rész vízzel – érdemes kipróbálni mindkét változatot, hogy eldöntsük, melyik ízlik jobban. Kedvünk szerint ízesíthetjük vaníliával, kókusz-, csokoládéreszelékkel.
Egyszerű müzli
Hozzávalók:
4 csésze zabpehely
1/2 csésze kókuszreszelék
3/4 csésze mazsola
1 csapott mokkáskanálnyi só
1 vaníliás rúd kikapart belseje
csipetnyi só
1/2 csésze víz
1/4 csésze olaj
Elkészítés:
A kókuszreszelék és a zabpehely kivételével minden hozzávalót turmixba teszünk, és krémes állagúra összeturmixolunk. Előbb összekeverjük a pelyhet és a kókuszreszeléket, majd alaposan beledolgozzuk a turmixolt egyvelegbe. Az egészet vékonyan kiolajozott tepsibe öntjük, és 150 fokos sütőben negyedórán át sütjük, majd levesszük 70 fokra a hőt, és hagyjuk a müzlit szikkadni. A sütőből kivéve, még mielőtt teljesen kihűlne, feldaraboljuk.
Zöldséges, sonkás, sajtos zablepény
Hozzávalók:
50 dkg vegyes zöldség
12 dkg zabliszt
10 dkg zabpehely
4 tojás
10 dkg reszelt sajt
10 dkg kockára vágott sonka
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 dl tej
só
frissen őrölt fekete bors
1 csokor apróra vágott petrezselyem
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A zöldséget vágjuk apróra, majd kevés sós vízben pároljuk puhára. A tojássárgáját és fehérjét válasszuk külön, a fehérjéből verjünk kemény habot. A tojássárgáját keverjük el a liszttel, a tejjel és a fűszerekkel. Egy fakanállal óvatosan dolgozzuk össze a lisztes keveréket a puhára főtt zöldséggel, a fokhagymával és a petrezselyemmel. Adjuk hozzá a zabpelyhet, a reszelt sajtot és a kockára vagy csíkokra vágott sonkát. Majd végül óvatosan forgassuk bele a keményre vert tojásfehérjehabot. Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, és evőkanállal szaggassunk lepénykéket a masszából. Mindkét felükön süssük aranysárgára. Szűrőlapáttal szedjük papírtörlőre, hogy felitassuk a felesleges olajat.
Tipp: Önmagában is finom, de kínálhatunk hozzá friss, aprított zöldfűszerrel – snidling, medvehagyma, kapor – kikevert joghurtos vagy tejfölös mártogatót.
Zabpelyhes tallér
Hozzávalók:
3 dl zabpehely
2,5 dl vaj
½ bögre barna cukor
2 tojás
4 dl zabliszt
1 teáskanál fahéj
Fél mokkáskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál szódabikarbóna
½ bögre mazsola
½ bögre apróra tört étcsokoládé
1 evőkanál vaníliaesszencia
½ bögre lecsöpögetett magozott meggy
½ dl rum
Elkészítés:
A mazsolára ráöntjük a rumot, és annyi meleg vizet, amennyi ellepi. Hagyjuk állni, hogy kicsit megszívja magát. Egy tálban a puha vajat kikeverjük a barna cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vanília esszenciát. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a fahéjat, a szerecsendiót és a szódabikarbónát, valamint az apróra tört csokoládét. Egy fakanállal összedolgozzuk a lisztes és tojásos- vajas keveréket, majd óvatosan hozzákeverjük a zabpelyhet, a lecsepegtetett mazsolát és a meggyet. Egy-másfél órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A masszából diónyi nagyságú gombócokat formálunk, és a sütőlapra rakosgatjuk, de ne egymáshoz túl közel. Egy evőkanál domború felével lelapogatjuk a gombócokat. De ne nyomkodjuk le túlságosan, mert sütés közben úgyis kicsit szétterülnek. 8 -9 percig sütjük, majd kivesszük, és a sütőlapon hagyjuk kihűlni. Ne lepődjünk meg, a sütőből kivéve még eléggé puha az állaga, de ahogyan hűl, úgy meg is keményedik.
Tipp: Készíthetjük a magozott meggy vagy a tört étcsoki helyett kókuszreszelékkel, csonthéjas magvak keverékével, aszalt gyümölcsökkel is.
Forrás: HVG.hu