3. A sajt egészséges táplálék
A tejtermékek csont-egészségre gyakorolt hatását tekintve a kutatók megállapították, hogy a sajt hatékonyabb, mint a kalcium-kiegészítők vagy a kalcium, valamint a D-vitamin-kiegészítők. A kutatók megjegyezték, hogy "az erjesztett tejtermékek [mint sajt] egyértelműen pozitív hatással lehetnek az ásványianyagok és a csontok egészségének egyensúlyára, mivel a kalcium, foszfor és fehérje ellátásán túl az erjesztett tejtermékek is probiotikus baktériumokat tartalmaznak. "ami javíthatja a szervezet kalcium felszívódásának képességét.
Meglepő módon - tekintettel a tanulmányban szereplő összes többi tej-következtetésre - azok emberek, akik sajtot ettek, azoknál alacsonyabb a stroke és a kardiovaszkuláris betegségek kockázata, mint a magas zsírtartalmú tejet fogyasztók esetén.
Nem mindig csak maga a tápanyag biztosítja a nagyobb egészségügyi előnyöket, néha az, ahogy egy tápanyagot egész ételként viszünk be sokkal jobb lehet.
Sokan úgy vélik, táplálékkiegészítőkkel minden szükséges tápanyagot biztosítanak szervezetük számára - különösen a fehérjék és a kalcium tekintetében. A dán kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy míg a táplálékkiegészítők fontos szerepet játszhatnak a táplálkozásban, sok tápanyagot teljes élelmiszerekből érdemes bevinni.
Az ásványi anyagok és baktériumok összetett szerkezete és kombinációja a különböző tejtermékekben gyakran olyan előnyöket biztosít, amelyek javíthatják az általános egészségi állapotot mind az általunk ismert módon, mind a még felfedezésre váró módokon.