5 extra finom diétás köret, amit fogyókúra alatt is nyugodt szívvel fogyaszthatsz
Kuszkusz
A kuszkuszt korábban főleg az arab gasztronómiában alkalmazták, mára azonban nemzetközi szinten is jól ismert. Sok-sok tápanyagot tartalmaz, vitaminokat, ásványi anyagokat (mint például magnézium, kalcium, kálium, foszfor, és még folytathatnánk), nagyszerűen támogatja a csokton, az immunrendszer és az izmok egészségét, segíti a megfelelő vérkeringést.
Rendkívül sokoldalúan használható, mi most egy paradicsomos mozzarellás kuszkusz receptet hoztunk, ami önmagában – bármilyen hús nélkül, akár főételként – is nagyszerűen megállja a helyét. Hogy mi kell hozzá?
- 250 g kuszkusz
- 250 g mozarella
- 150 g tejföl
- 3 nagyobb paradicsom
- 1 db tojás
- 500 ml zöldség alaplé (a konyhában nem jártasaknak: ez egy zöldségekből, hús nélkül, fűszerekkel főzött leves, amit leszűrünk és alapként használunk)
- só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál bazsalim
- a forma kikenéséhez vaj
A levest felfőzzük, majd hozzákeverjük a kuszkuszt, és lefedve körülbelül 10 percig állni hagyjuk. Addig a tejfölt elkeverjük a tojással, sóval borssal, és a bazsalikommal. Egy tűzálló formát kikenjük vajjal, és belesimítjuk a kuszkuszt, majd a szeletekre vágott paradicsomot és mozzarellát a kuszkuszre rakosgatjuk, és leöntjük a fűszeres tejföllel. Végül a 200 fokra előmelegített sütúben kb. 25 – 30 percig sütjük.
Zeller
A zeller nem csupán fűszer- de gyógynövény is egyben. Ha hiányzik a krumplipüré, mi zellerből javasoljuk elkészíteni annak alternatív, fogyókúrás változatát. Nincs másra szükséged, mint…
- 3 db zellergumó
- 5 dl tej
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál vaj
- só, bors, petrezselem, és egy csipet őrölt szerecsendió
A felkockázott zellert és a fokhagymát öntsük fel annyi tejjel, hogy éppen ellepje. Ezt követően adjuk hozzá a csipet sót, majd főzzük puhára. Leszűrés után pürésítsük, és adjunk hozzá annyi tejet, hogy krémes állagot vegyen fel. Végül adjuk hozzá a tejszínt, vajat, fűszereket, és keverjük össze jó alaposan. Az apróra vágott petrezselyemmel díszítsük!
Cukkini
Az alábbi recept egy kivétel a listában, hiszen ebben az esetben a cukkini tényleg főételként funkcionál, de ha a húst kihagyod belőle, és csak paradicsompürével és sajttal készíted el, bármilyen egyéb hús mellett megállja a helyét. Íme:
- 2 db cukkini
- 2 doboz paradicsompüré
- 60 dkg darálthús
- reszelt sajt
- só, bors, bazsalikom
Hámozd meg, és magozd ki a cukkinit, közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A húst kevés olajon pirítsd meg, öntsd rá a paradicsompürét, majd keverd össze a fűszerekkel. Végül a szószt öntsd a cukkini kihámozott részébe, majd reszelt sajtot a tetejére, és tedd a sütőbe. Addig süsd, amíg a sajt meg nem pirul.