Diétás receptek a csodazöldség zellerből
Töltött zellerszár
Ez egy olyan finomság, aminek csak a képzeleted szabhat határt! A zellerszálakat bármivel megtöltheted, de azért hoztunk most egy ínycsiklandozó receptet, ha nem lenne ötleted. Tehát szükséged lesz 10 szár zellerre, 4-5 szelet sonkára, 180 g krémsajtra, 1 evőkanál mustárra, sóra, borsra, fokhagyma fűszersóra. A sonkákat – de választhatsz helyette bacont is –, vágd apróra, majd pirítsd meg serpenyőben. Tisztítsd meg a zellerszálakat, és vágd szét őket tetszés szerint kisebb darabokra. A krémsajtot keverd össze a mustárral és a fűszerekkel, majd add hozzá a pirított sonkát is. Végül töltsd meg a zellerszálakat a töltelékkel, és már fogyaszthatod is! Megjegyezzük, hogy a zellerből nagyszerű mártogatós, de akár hasábburgonya-utánzat is készíthető, azokkal is érdemes próbálkozni!
Töltött zeller
Főételnek is kiváló! Tetszés szerinti zellergumó, füstölt kolbász vagy virsli, a gumók számával megegyező számú főtt tojás, sajt, só, pirospaprika és tejföl szükséges hozzá. Tisztítsd, és hámozd meg a gumókat, majd főzd őket puhára sós vízben. Hagyd kihűlni, majd vájd ki őket egy kiskanállal. A kivájt részeket vágd apróra, add hozzá a kolbászt vagy virslit, a főtt tojást, a sajtot és a fűszereket. Tedd a gumókat lábasba, töltsd meg őket, majd önts alájuk egy kevés vizet. Párolás közben kétszer-háromszor locsold meg. Végül kenj rá tejfölt, majd 5-6 percig süsd 180 fokon.
Zellerpüré
Kiváló alternatíva a krumplipüré imádóknak.
Íme a hozzávalók:
- 3 db nagyobb zellergumó
- 6 dl tej
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál vaj
- bors
- só
- petrezselyem
- egy csipet őrölt szerecsendió
A felkockázott zellert és a fokhagymát öntsd fel annyi tejjel, hogy ellepje, majd add hozzá a csipet sót, és főzd puhára. Szűrd le, majd pürésítsd, és adj hozzá annyi tejet, hogy krémes álladú legyen. Végül add hozzá a tejszínt, a vajat, a fűszereket, és keverd össze alaposan. Az apróra vágott petrezselyemmel díszítsd!