Az internet egyik legnagyobb haszna, hogy szinte bármiről temérdek információt találhatunk rajta. A gond csak az, hogy ezen információk gyakran félrevezetőek, ami különösen nagy probléma lehet, ha az ember az egészségével kapcsolatban szeretne tájékozódni valamiről. Mutatunk is néhány oylan egészségesnek hitt ételt, amik valójában nem is olyan egészségesek!
Ha szeretnél egészségesebb életmódra váltani, akkor jó, ha ismered a leggyakoribb táplálkozással kapcsolatos tévhiteket, és tudod, hogy miknek nem szabad bedőlnöd az egészséges táplálkozás érdekében.
A helyzet az, hogy nem minden arany, ami fénylik. főleg, ha az élelmiszerekről van szó. Sajnos rengeteg olyan termék kapható a boltokban, amikről az ember azt hiheti, hogy egészségesek, pedig valójában kevésbé táplálók, mint gondolnák.
Ezek lehetnek akár a gluténmentes és vegán élelmiszerek, a fehérjékben gazdag ételek, és sok más is. Az alábbiakban ezek közül szeretnénk felsorolni néhányat, amik könnyedén megtéveszthetik a vásárlókat.
Fontos észben tartani, hogy az itt felsorolt élelmiszerek nem minden esetben egészségtelenek, azonban mivel egyre több márka próbál meg nyerészkedni az egészséges életmódra vágyó vásárlókon, légy mindig óvatos a boltokban, és olvasd el a termékek tápérték-címkéjét, mielőtt a kosaradba dobnád őket! Ha pedig csak tehetd, inkább készítsd el otthon kedvenceidet olyan összetevőkből, amikről tudod, hogy honnan származnak.
1. Zöldségchips
Habár valóban léteznek egészséges zöldségchipsek (amik tényleg csak szárított gyümölcsök), sajnos a bolti kínálat nagy része egyszerű kukoricachips, amit megbolondítottak némi zöldségkivonattal. Az ilyen feldolgozott ropogtatnivalókból hiányzik az egészséges rostok nagy része, ráadásul tele vannak sóval, amitől csak még éhesebb leszel.
2. Gluténmentes és vegán élelmiszerek
A gluténmentes és a vegán két nagyon felkapott kifejezés az egészséges életmód híveinek köreiben, és emiatt sokan úgy gondolják, hogy az ilyen élelmiszerek automatikusan egészségesebbek, mint hagyományos alternatíváik. Éppen olyan átgondoltan kell fogyasztanod őket egészséges megőrzése érdekében, mintha bármi mást ennél.
Egy 2017-es, a BMJ-ben megjelent tanulmány szerint a glutén korlátozásával a szervezet kevésbé tudja feldolgozni a szív számára egészséges teljes kiőrlésű termékeket. A gluténmentes termékeket tehát kifejezetten csak gluténérzékenyek számára javasolják.