3. Zsíros hal
Az egészséges zsírok minden étrend fontos részét képezik, és az omega-3 zsírsavak a szív, valamint a haj, a bőr és a szem számára is jótékony hatással van. A halak jó forrásai lehetnek az omega-3-nak és a D-vitaminnak is, ami növelheti a haj egészségét.
Ezen túlmenően, a halat fogyasztók csökkentik a különböző krónikus betegségek kockázatát, és zsíros halak fogyasztása segít megőrizni a szív egészséges állapotát, csökkentve a szívroham és a stroke kockázatát.
Egy 2018-as állatkísérletben a kutatók megállapították, hogy a dokozahexaénsavat, az omega-3 zsírsavat tartalmazó halolaj kivonat fokozta a haj növekedését a szervezetben lévő egyes fehérjék aktivitásának növelésével. Egy kisebb méretű vizsgálat azt is megállapította, hogy az omega-3 kiegészítők és a tengeri fehérjék csökkenthetik a hajhullást, bár a kutatók megjegyezték, hogy nem kifejezetten segíti elő a hajnövekedést.
Az omega-3 zsírsavak leggazdagabb halforrásai:
- lazac
- makréla
- tonhal
- hering
- szardínia
Azok, akik vegetáriánus vagy vegán étrendet követnek, az omega-3-at az alábbi növényi forrásokból kaphatják meg:
- dió
- magvak, mint pl. lenmag és chia mag
- lenmagolaj, szójaolaj és repceolaj
- algák, mint például a spirulina
4. D-vitaminnal erősített élelmiszerek
Egyes kutatások arra utalnak, hogy a D-vitamin segíthet a haj növekedésének javításában. A D-vitamin fontos az izom, az ideg és az immunrendszer működésében is.
Habár a D-vitamin legnagyobb forrásaként a Napra tekinthetünk, bizonyos élelmiszerekben is megtalálható kisebb mennyiségben.
Ezek a következők:
- reggeli gabonafélék
- narancslé
- joghurt
- margarin
- szója italok
- zsíros hal
- marha máj
- sajt
- gomba
5. L-lizin források
Bizonyos aminosavak a fehérjében gazdag élelmiszerekben elősegíthetik a haj növekedését, mint például az L-lizin. L-lizin is jelen van a haj gyökérében, és felelős a haj alakjáért és térfogatáért egyaránt.
L-lizin hiány is okozhat hajhullást, de ha elég aminosavat fogyasztunk, az megakadályozhatja ezt, és elősegíti a haj növekedését.
Az L-lizin élelmiszerfehérjeként is létezik a következő élelmiszerekben:
- hús
- tojás
- bab
- lencse
- dió
- spirulina
A genetika és a természetes öregedési folyamatok jelentős szerepet játszanak a hajhullásban. A haj minősége, mennyisége és növekedése azonban szorosan kapcsolódik az étrendhez. A tápláló étrend fenntartása a legjobb módja a haj egészségének és növekedésének javítására. Az orvosok azt javasolják, hogy változatos étrendet kövessünk. Az étrendnek megfelelő mennyiségű fehérjét kell tartalmaznia halból, babból, tojásból és sovány húsból, valamint sok friss gyümölcsből, zöldségből és teljes kiőrlésű gabonából.