Az étrend fontos szerepet játszik a bőr és a haj egészséges állapotának fenntartásában. Az, hogy mit eszel, nem csak a súlyodra gyakorol hatást, de a hajunk növekedésére és egészségére egyaránt hatással van. Vannak élelmiszerek, amelyek elősegítik a hajnövekedést. Mutatjuk, melyek ezek!
A haj a gyökerekből nő, így az egészséges hajnövekedés kulcsa a fejbőr és a hajhagymák egészségének javítása.
Hogyan befolyásolja az étrend a haj növekedését?
Bizonyos tápanyagok támogathatják és javíthatják a haj növekedésének gyorsaságát. A haj folyamatosan növekszik és cserélődik, és a tüszők folyamatosan új szőrszálakat hoznak létre a szervezetben lévő tápanyagokból. Hogy mit eszel nagyban befolyásolja a haj növekedését és minőségét. Bizonyos fehérjék, zsírok, vitaminok és ásványi anyagok különösen fontosak az erős és egészséges hajhoz.
A változatos, tápanyagban gazdag táplálkozás is fokozhatja a köröm és a bőr egészségét. A változás azoknál lesz a legjelentősebb, akiknél korábban vitamin- vagy tápanyaghiány állt fent. Ennek ellenére, hogy pozitív eredményeket láthassunk az eltarthat egy ideig.
1. Tojás
A tojás a biotin jó forrása, amely egy olyan ásványi anyag, ami segítheti a haj növekedését. A biotin-hiány két tünete a hajhullás és a testszőr elvesztése. A törékeny körmök, a bőrfertőzések és a pattanásos arc is utalhat biotinhiányra.
Példák más biotint tartalmazó élelmiszerekre:
- hús, beleértve a halat is
- dió
- magok
- néhány zöldség, például édesburgonya, spenót és brokkoli
A tojás egyéb olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek fokozhatják a hajnövekedést, beleértve az L-lizint, a D-vitamint és bizonyos ásványi anyagokat.
2. Brazília dió
A brazil dió kiváló szelénforrás, amely egy olyan ásványi anyag, ami szintén segítheti a haj növekedését.
Egy kutatásban megállapították, hogy a szelén részt vesz a haj létrehozásában. Ez azt jelenti, hogy az újonnan képződő hajhagymák szelént vesznek fel a vérből a nyomelemek fogadása után. Azonban a túl sok szelén törékeny hajat és hajhullást okozhat, valamint hányingert, bőrkiütéseket és idegrendszeri problémákat.
A felnőtteknél a szelén ajánlott felső határértéke 400 mikrogramm (mcg). Brazília dió nagyon gazdag a szelénben - az egyik brazil dió 68–91 mcg-ot kínál, így napi négy brazil dió fogyasztása ajánlott maximum. A szelén koncentrációja a növényi eredetű élelmiszerekben a földrajzi elhelyezkedés és a talajtartalom függvényében változik.
Egyéb szelént tartalmazó élelmiszerek:
- hús, köztük a máj és a hal
- tojás
- tej és más tejtermékek
- kenyér és gabonafélék