GI-tények szénhidrátokról
Gyümölcsök
GI-t befolyásoló tényezők: savasság, rosttartalom, fruktóztartalom, feldolgozás.
Magas GI-jűek: görögdinnye, datolya.
Közepes GI-jűek: sárgabarack, őszibarack, banán, sárgadinnye, füge, vörös szőlő, mazsola, mangó, papaya.
Alacsony GI-jűek: alma, aszalt sárgabarack, avocado, szeder, áfonya, kivi, cseresznye, grapefruit, fehérszőlő, citrusfélék, szilva, málna, eper.
Zöldségek
Ha a zöldségeket megfőzzük vagy feldolgozzuk, a glikémiás index megemelkedik.
Magas GI-jűek: paszternák, sütőtök, fehérrépa.
Közepes GI-jűek: cékla, csöves kukorica, édes kukorica.
Alacsony GI-jűek: lucerna, articsóka, spárga, padlizsán, babcsíra, brokkoli, kelbimbó, paradicsom, sárgarépa, fejeskáposzta, karfiol, zeller, cukkini, uborka, endivia, édeskömény, hagyma, fokhagyma, póréhagyma, zöldbab, kelkáposzta, fejessaláta, cukorborsó, gomba, zöldborsó, paprika, retek, spenót.
Babfélék és hüvelyesek
Magas GI-jűek: disznóbab,
Közepes GI-jűek: nincs ilyen
Alacsony GI-jűek: szárazbabfőzelék, feketebab, vajbab, csicseriborsó, lencse, szójabab.
Tejtermékek
A tejtermékek alacsony GI-jűek, egyetlen kivétel a sűrített tej.
Italok
Víz
Tea és gyógynövénytea
Tej
Paradicsomlé
Almalé
Sárgarépalé
Ananászlé
Grapefruitlé
Narancslé
Áfonyalé
Vörösbor
Fehérbor
Citromital
Cola
Szénsavas narancsital
Energiadús sportital
Sör
Zsírok
1. Egészséges zsírok:
a) Egyszeresen telítetlen zsírok: oliva, dió és mogyorófélék, magvak, avokado, a felsoroltakból készült olaj.
b) Többszörösen telítetlen zsírok: pisztráng, lazac, makréla, hering.
2. Egészségtelen zsírok:
a) Telített zsírok: vaj, hús, teljes zsírtartalmú tejtermékek.
b) Transzzsírok: szilárd margarin, margarinnal készült sütemények és kekszek.
Amikor az alacsony és a magas GI találkozik
1. Ha magas GI-jű ételt fogyasztunk, ügyeljünk az adagra.
2. Ha magas GI-jű élelmiszert fogyasztunk, mindig együnk hozzá legalább kettő alacsony GI-jű élelmiszert ugyanakkora adagban.
3. Ne együnk többet egy magas és két közepes GI-jű élelmiszernél egy nap és törekedjünk arra, hogy az ilyen élelmiszerek fogyasztását ennél is jobban lecsökkentsük.
4. Ha illik az ételhez, adjunk hozzá valami savasat.