No.18. Szójabab
100 grammja 4.89mg cinket tartalmaz, mely a napi ajánlott bevitel 44%-a, egy adag, azaz fél csészényi (93g) elfogyasztásával pedig az ajánlott beviteli érték 41%-át, azaz 4.55mg cinket vihetünk be szervezetünkbe.
Manapság rengeteg olyan étellel találkozhatunk a világ konyháiban, melyeknek alapja a szójabab – ilyen például a natto, a miso, a tempeh vagy az edamame. Sok szójatartalmú étellel, például a natto-val a cink mellett jelentős mennyiségű K2 vitamint vihetünk be a szervezetünkbe menakinon-7 formájában. Ez a vitamin segít megőrizni a csontsűrűséget és elkerülni az érelmeszesedést.
No.19. Bölényhús (darálva)
100 grammja 4.59mg cinket tartalmaz, mely a napi ajánlott bevitel 42%-a, egy adag, azaz 170g elfogyasztásával pedig az ajánlott beviteli érték 71%-át, azaz 7.8mg cinket vihetünk be szervezetünkbe.
Sajnos, a bölénypopuláció Észak-Amerikában 50-75 millióról 500000-re csökkent mára. A védelmi intézkedéseknek köszönhetően azonban számuk újra emelkedni kezdett. Ennek okán, illetve egészséges mivolta és fenntarthatósága miatt a bölényhús fogyasztása egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
No.20. Chia mag
100 grammja 4.58mg cinket tartalmaz, mely a napi ajánlott bevitel 42%-a, egy adag, azaz 28g elfogyasztásával pedig az ajánlott beviteli érték 12%-át, azaz 1.3mg cinket vihetünk be szervezetünkbe.
A chia magvak a tápanyagdúsabb magok közé tartoznak, és egészen jelentős mennyiségű cink, és omega-3 zsírsav található bennük alfa-linolénsav formájában.
Cinktartalom 100 grammonként összesítve:
- Osztriga 45.1mg (301% NRV)
- Borjúmáj 11.2mg (75% NRV)
- Tahini 10.4mg (70% NRV)
- Kendermag 9.90mg (90% NRV)
- Tortabevonó (100%) 9.63mg (64% NRV)
- Sovány marhahús 8.78mg (80% NRV)
- Tejsavófehérje izolátum 8.72mg (79% NRV)
- Szárított marha 8.11 mg (74% NRV)
- Tökmag 7.81 mg (79% NRV)
- Szezámmag 7.75 mg (70% NRV)
- Kakaópor 6.81 mg (62% NRV)
- Csirkeszív 6.59 mg (60% NRV)
- Fenyőmag 6.45 mg (59% NRV)
- Bárányhús 6.08 mg (55% NRV)
- Vadrizs 5.96 mg (54% NRV)
- Kesudió 5.78 mg (53% NRV)
- Pasztrámi marhahús 4.98 mg (45% NRV)
- Szójabab 4.89 mg (44% NRV)
- Bölényhús 4.59 mg (42% NRV)
- Chia mag 4.58 mg (42% NRV)
Konklúzió
A cink egyike a szervezetünk számára értékes ásványianyagoknak, melyek egészségünkért felelősek és fontos szerepet játszanak számos biológiai funkciónk megfelelő működésében. Pozitívum, hogy sok olyan étel rendelkezik magas ásványianyag tartalommal, amelyeket a mindennapok során rendszeresen fogyasztunk. Mindek előtt a húsok, a belsőségek és a kagylók, mint állati eredetű termékek tartalmaznak cinket nagy mennyiségben. Néhány növényi táplálékunk, mint például a magvak, diók és a kakaó szintén magas cink- és ásványianyag tartalommal rendelkeznek.