A leggyakoribb adagméretekkel kapcsolatos hibák
4.Joghurt fagyi
- Adag hiba: 1–2 csésze vagy 2–4 gombóc
- Valóság: 1/2 csésze vagy körülbelül 1 kanál
- Miért : Nem minden fagyasztott joghurt egészségesebb, mint a fagylalt társaik. Valójában néhány fagyasztott joghurt még több kalóriát tartalmaz, mint egy hagyományos sima fagyi. Ha túlbecsülöd a tálalási méretet, telítebb zsírokat adsz hozzá étrendedhez.
- Javítás: Próbálj meg egészségesebb változatokat készíteni, zsírszegény joghurtból és bogyós gyümölcsökből!
5.Bagel és krémsajt
- Adag hiba: Egy egész bagel egy bagelboltból vagy kávézóból, 4-5 evőkanál krémsajttal
- Valóság: Egy muffin méretű bagel és 1,5–2 evőkanál krémsajt
- Miért: a cukorbetegséget és a prediabetust - az olyan körülményeket, amikor a tested nem dolgozza fel az ételt energiává - részben a felesleges hozzáadott cukrok eredményezik, amelyekben a bagelek általában magasak. A krémsajt túlzásával azt jelenti, hogy extra kalóriát és telített zsírt fogsz kapni.
- Javítás: Süsd magadnak a bagelt, vagy válaszz kisebb méretűt, teljes kiőrlésűt.Ezenkívül jó ötlet az egészségesebb krémek, például a fehérjeben gazdag hummusz választása.
6.Oliva olaj
- Adag hiba: Gyors szitálás a saláta felett vagy a serpenyőbe, amely akár 3 evőkanálnyit is elérhet
- Valóság: 1 evőkanál
- Miért: Egy evőkanál olívaolaj 120 kalóriát tartalmaz, ami jelentősen növeli a kalóriabevitelt.
- Javítás: Mérd ki pontosan az adagot!
7.Tészta
- Adag hiba: Egy tál - vagy előétel az étteremben
- Valóság: 1 csésze főtt tészta, körülbelül egy baseball méretű.
- Miért: sok ember kerüli a tésztát, mert úgy gondolja, hogy nagyon magas kalória- és szénhidráttartalmú, de ha megtartod a megfelelő adagolási méretet, akkor határozottan része lehet a kiegyensúlyozott étrendnek.
- Javítás: Válassz egy egészségesebb, házi készítésű verziót, például sok zöldséget tartalmazó tésztát és sovány fehérjét, például grillezett garnélát.