Azért, mert megpróbálsz egészségesen étkezni, nem jelenti azt, hogy le kell mondanod minden édes élvezetről! Hiszen a desszerteknek nem feltétlenül kell egészségtelennek és kalóriadúsnak lenniük!
Cseréld le a hagyományos sütemény recepteket az alábbi egészségesebb és fittebb desszertekre!
A legtöbb recept kevesebb cukrot és zsírt tartalmaz, mint a szokásos desszertek, egészséges alapanyagokból készültek, ennek ellenére ízben simán felveszik a versenyt a hagyományos verzióikkal.
Sütésre fel!
Csokis keksz
Hozzávalók:
• 125 g kókuszolaj (puha, lágy legyen)
• 120 g eritrit
• 1 tojás
• 130 g zabliszt
• 115 g kókuszreszelék
• 1 csapott mk. sütőpor vagy szódabikarbóna
• csipet só
• 1 mk. vanília aroma, 1 mk. rumaroma
• 150 g étcsoki (min. 74%-os, lehetőleg cukormentes)
• 3 ek. mazsola
Elkészítés:
- A tojást villával elkeverjük habosra az eritrittel, a kókuszolajjal és az aromákkal. Ehhez hozzáadjuk egyenként a száraz összetevőket, és alaposan eldolgozzuk masszává.
- Eztuán beletördeljük apróra a csokit, majd beleszórjuk a mazsolát és ismét jó alaposan összedolgozzuk a masszát.
- Egy sütőpapírral lefedett nagyobb tepsibe szépen tallérokat formázunk belőle, lazán egymás mellé. Ehhez evőkanálnyi darabokat szedünk, majd diónyi golyókat gyúrunk, és picit szétlapítjuk őket kb. 1-1,5 cm vastagra. 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük őket, hőlégkeveréses módra és 10 perc alatt megsütjük.
Proteines tiramisu
Hozzávalók:
- 4-5 tojásfehérje
- 50 gramm fehérjepor
- 20 gramm kakaópor
- 150 gramm krémtúró vagy mascarpone
- 1-2 bögre espresso
Krém:
- 200 gramm krémtúró vagy mascarpone vagy görög joghurt
- 60 gramm fehérjepor
- kevés kakaópor
Elkészítés:
Alap:
- Keverd össze a hozzávalókat a kávé kivételével. Keverd néhány percig.
- 170 fokra előmelegített sütőben süsd 15 percig
- Hagyd kihűlni
Krém:
- Keverd össze a hozzávalókat
Tiramisu:
- Oszd szét 5 pohárba a sült egyveleget, majd önts rájuk kb 1/3 bögre espresso-t. Várd meg, míg a "torta" felszívja a kávét, majd tedd rá a krémet
- Azonnal fogyaszthatod vagy hűtőba/fagyasztóba is teheted.
- Fogyasztás előtt szórd meg egy kevés kakaóporral
Almáspite
Hozzávalók:
Tészta:
- 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 100 g zabpehelyliszt
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 2 evőkanál folyékony édesítő
- 150 g görög joghurt
- 50 g kókuszolaj
Töltelék:
- 1,5 kg alma meghámozva, lereszelve
- 3 evőkanál folyékony édesítő
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 dl almalé
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit összedolgozzuk majd félretesszük pihenni.
- A tölteléket egy nagy lábasban összekeverjük,folyamatos kevergetés mellett forralunk egyet rajta, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
- A tésztát két egyforma részre osztjuk, majd kinyújtjuk. Kókuszzsírral kikent tortaformába tesszük az egyik részt, majd rásimítjuk a tölteléket és végül befedjük a tészta másik felével.
- Egy villával megszúrkáljuk a tetejét és felvert tojással megkenjük.
- 180°C-on 30-40 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz.