Kezdő vagyok a konyhában, de biztosra állíthatom, hogy kekszet a legegyszerűbb sütni a konyhában. De miért van az, hogy sokan mégis inkább megveszik a boltokban drága pénzért, mintsem maguk készítik el? Ráadásul az egészségesnek hitt kekszeket is azért megkérdőjelezhetünk, ha jobban megnézzük az összetevőket. Egyszer próbálj meg otthon, egészséges süteményt készíteni, utána garantáltan kerülöd majd az édesség osztályt a boltokban. Legalábbis ami a kekszeket illeti biztosan!
Korábban már megírtam nektek az egészséges amerikai csokis keksz receptet, illetve a még annál is egyszerűbb édesburgonya keksz receptet, amit még munka előtt is képes vagyok elkészíteni, hiszen nem csak az íze, hanem a tápértéke is szuper mind a kettőnek. De az egészséges sütőtökös keksz recept is idetartozik!
Ezúttal egy egészséges és rendkívül finom keksz receptet hoztam nektek, amely nem igényel semmiféle konyhai jártasságot, villámgyorsan elkészíthető és a nap bármely szakaszában fogyasztható. De mielőtt megnézed a receptet a következő oldalon, érdemes elolvasni a két fő összetevő szervezetre gyakorolt hatását!
Hogyan segíti a citrom a fogyást?
A citrom nem csak a magas C-vitamin tartalmával van pozitív hatással a szervezetünkre. De ha már a C-vitamint említjük, akkor fontos megjegyezni, hogy a koleszterinszint csökkentésének elengedhetetlen természetes kiegészítője. Egy citrom körülbelül 31 mg C-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 50%-át teszi ki.
Ugyanakkor gyakran látjuk a fitness világában a citromos vizet, mint a fogyás egyik nagy segítőjét. Ez hogy lehetséges?
A válasz egyszerű, hiszen a citrom körülbelül 10% szénhidrátból áll, leginkább oldható rostból és egyszerű cukrokból.
A benne lévő oldható pektin rost segíti az emésztést és a belek egészséges működését. Viszont fontos tudnivaló, hogy a dobozos citromlékben ez a rost nagyon kicsi arányban vagy egyáltalán nem szerepel az „összetevők” között.
Miért nélkülözhetetlen az étrendünkből a mák?
A mákot egészségügyi előnyei és nagyszerű íze miatt fogyasztják előszeretettel. De melyek ezek az előnyök?
A mák gazdag tiamin és folát, valamint más alapvető szükségletű ásványi anyag (kalcium, vas, magnézium, mangán, foszfor és cink) forrása.
A tiaminnak a szénhidrátok és a zsírok lebontásában van szerepe, de csak minimális mennyiségben van szüksége a szervezetüknek rá. A folát (szerves folsav) sem él a köztudatban, pedig minden sejtünk hasznosítani tudja, valamint a szív és az agy egészséges működéséhez is hozzájárul. Hiánya a vérszegénységet, az immunrendszer gyengülését, fáradékonyságot, illetve terhességnél korai szülést idézhet elő.
Ha étrendünkben rendszeresen szerepel a mák, akkor nem kell aggódnunk a fentiek bevitele miatt.