Miután alaposan kielemeztünk a citrom és a mák jótékony hatásait, következzen egy szuper egészséges recept, ezen hozzávalókból! Reggelire, uzsonnára vagy csak nassolni is tökéletes választás lehet, hiszen a fehérje-szénhidrát-zsír aránya miatt tökéletesen beilleszthető a napi étkezéseinkbe.
Egészséges citromos-mákos granola keksz receptje
Hozzávalók:
A mennyiség a bögre méretétől is függ, ezért nem írok darabszámot, de igazából bármennyit is csinálsz, garantáltan el fog fogyni!
- 2 bögre apró szemű zabpehely
- fél bögre teljes kiőrlésű vagy zabliszt (Darált zabpehellyel is tökéletesen működik. Ha nincs darálod, akkor turmixgépben próbálkozz!)
- 3 evőkanál nádcukor/nyírfacukor/10 db édesítő (ízlés szerint)
- csipetnyi só
- 2 teáskanál citromhéj + fél citrom leve
- 3 evőkanál mák
- 4 evőkanál mandula
- 4 evőkanál kesudió
- 80 gramm olvasztott vaj
- 4 darab alma (reszelve)
- 2 evőkanál méz
Elkészítése:
Mielőtt elkezdenéd a keksz tésztájának összeállítását, melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Egy nagy tálba keverd össze a zabpelyhet, a teljes kiőrlésű lisztet (vagy esetleg darálj le fél bögre zabpelyhet turmixgépben vagy darálóban), a csipetnyi sót, az általad választott cukrot, a citromhéjat, a mákot, a kesudiót és a mandulát. Egy másik tálba tedd: az olvasztott vajat, a reszelt almát, a mézet és a citromlét.
Keverd el sima állagúra, majd add hozzá apránként a száraz hozzávalókat.
Sütőpapírral bélelj ki egy tepsit és evőkanálnyi adagokat helyezz rá, kicsit kilapítva (keksz formájúra), egymástól megfelelő távolságra. Vagy muffin formákat tölts meg körülbelül a feléig.
Az előmelegített sütőben süsd 25-30 percig, majd ha elkészült, hagyd, hogy kihűljön.
Abban biztos vagyok, hogyha egyszer sütsz házilag egészséges kekszet, utána többet nem fogsz boltban vásárolni. Miért?
- Pár perc alatt elkészíthető
- Tápanyagban gazdag
- Mellékíz és tartósítószer mentes
- Hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez
- A nap bármely szakaszában fogyasztható