A szakemberek véleménye a vegetáriánus életmódról
A dietetikusok szakmai álláspontja szerint igaz, hogy a „növényevésnek" nagyon sok pozitívuma van, azonban mindazon előnyök, amelyet a vegetárius étrend propagálói ígérnek, az egészséges, „vegyes" táplálkozás alapelveit betartva is biztosíthatók, amennyiben annak követői tartózkodnak a sok finomított cukrot, transzzsírsavakat tartalmazó élelmiszerek (pl. chips, cukrászati sütemények), fehér lisztet tartalmazó készítmények fogyasztásától, valamint rendszeresen mozog, és próbája elkerülni a stresszt.
Az egyenlet természetesen fordítva is igaz. Az, aki a húsfogyasztástól tartózkodik, viszont egészségtelenül táplálkozik, mindemellett mozgásszegény életmódot folytat, esetleg rendszeresen fogyaszt nagyobb mennyiségű alkoholt és/vagy dohányzik, csupán önmagát áltatja, ha vegetáriánusnak képzeti magát, és azt gondolja, hogy a húsevés mellőzésével mindent megtett egészsége érdekében.
A tudományosan megalapozott, vegyes táplálkozásra vonatkozó ajánlások mellett elkerülhetők mind a hiányos, mind a túlzott tápanyagbevitel következményei. A vegetarianizmus napjainkban terjed, de nem minden irányzata elégíti ki az egészséges étrend követelményeit.
• Ma már AZ ORVOSOK is EGYETÉRTENEK ABBAN, HOGY A SZEMIVEGETÁRIÁNUS ÉTREND TÁPLÁLKOZÁSÉLETTANI SZEMPONTBÓL ELFOGADHATÓ, és felnőtteknek egészséges alternatíva.
• A lakto-ovo-vegetáriánus étrend -gondos, szakszerű tervezés mellett -a vas kivételével minden más tápanyag vonatkozásában kielégíti aszükségletet.
• A szigorúan vegetáriánus és makrobiotikus étrendek több tápanyag vonatkozásában is elégtelen bevitelt jelentenek, így a gondos étrendtervezés mellett sem kerülhető el bizonyos hiányok fellépése (elsősorban energia-,fehérje-, vas-, cink-, kalcium-, riboflavin-, piridoxin-, kobalamin- és kalciferolhiányos állapotokkal kell számolni).
Kiknek nem ajánlott a vegetáriánus táplálkozás?
Az állati eredetű élelmiszerek elhagyása egyáltalán nem ajánlható csecsemőknek, gyermekeknek, állapotos nőknek, szoptató anyáknak és betegeknek. A gyermekkori egyoldalú táplálkozásnak hátrányos következményei lehetnek. Kizárólag növényi alapú élelmiszerekkel a gyermekek energiaszükségletét nem lehet biztosítani, fehérjebevitelük még nagy szakértelem mellett sem teljes értékű (ráadásul nekik relatíve több fehérjére van szükségük, mint a felnőtteknek), és valószínűsíthető a vas, a kalcium és a B12-vitamin hiánya.
• A vas a növényi élelmiszerekből nagyon rosszul szívódik fel (míg a húsokból 37%-ban, spenótból és a rizsből csupán1%, a szójából 3-7%-ban).
• A kalciumhiányos állapot a növényi élelmiszerek csekély kalciumtartalmának, valamint a felszívódást gátló anyagokban gazdag étrendnek „köszönhető". Tej és tejtermékek fogyasztása nélkül nem lehet fedezni a napi kalciumszükségletet, valamint a vegetáriánus étrend a kalciumhasznosulást
támogató kazeinben is szegény.
• A B12-vitamin szinte csak állati élelmiszerekben fordul elő. Ez alól egyedül az aloe vera jelent kivételt, amely nincs jelen a hazai táplálkozási kultúrában.
Az utolsó oldalon is fontos dolgokat tudhatsz meg!