Ebéd: ÉDESBURGONYA KRÉMLEVES (4 adag)
Hozzávalók:
- 1 kis édesburgonya
- 4 csésze (946 ml) zöldség alaplé
- 1 konzerv (177 ml) kókusztej
- 1/4 csésze (68 g) fehér miso
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 evőkanál friss lime juice
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 230 ° C-ra. Szúrkáld meg a burgonyát többször egy villával vagy éles késsel. Süsd burgonyát egy tepsiben 35–45 percig. Hagyd lehűlni, majd hámozd meg.
Helyezd az alaplevet egy turmixgépbe. Add hozzá az édesburgonyát, kókusztejet, miso-t és a kurkumát. Keverd simára. Öntsd az egészet egy fazékba és forrald fel, végül keverj hozzá a lime juice-t. Tálaláskor kókusz pelyhet vagy chili olajat is adhatunk hozzá.
Tápérték (adagonként): Kalória: 38; Összes zsír: 3g; Telített zsír: 1 g; Egyszeresen telítetlen zsír: 1 g; Koleszterin: 0 mg; Nátrium: 83 mg; Szénhidrát: 3 g; Élelmi rost: 1 g; Cukor: 0 g; 1g fehérje
Vacsora:
ÉDESBURGONYA CURRY (4 adag)
Hozzávalók:
- 2 evőkanál friss gyömbér, hámozva és aprítva
- 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 evőkanál növényi olaj
- 1/4 csésze (68 g) piros curry paszta
- 2 evőkanál paradicsompaszta
- 1 konzerv(411 g) hámozott paradicsom
- 2 konzerv kókusztej
- ½ kilóédesburgonya, körülbelül 3 közepes édesburgonya, hámozva, ujjnyi darabokra vágva
- 340 g kis vagy fiatal sárgarépa
- 6 közepes méretű mogyoróhagyma
- 1 evőkanál friss lime juice
- só ízlés szerint
Elkészítés:
Melegítsük az olajat egy nagy nehéz edényben közepes lángon. Adj hozzá gyömbért és fokhagymát, és pirítsd, gyakran keverve, amíg aranybarna nem lesz, kb. 5 percig; fűszerezd sóval. Adjuk hozzá a curry-t és a paradicsompasztát, és főzzük kb. 3 percig keverve, amíg elsötétül. Adjuk hozzá a paradicsomot, a kókusztejet és forraljuk össze, majd csökkentsük a hőt és pároljuk, alkalmanként keverve, amíg összeérnek az ízek, kb 20–25 percig.
Adjuk hozzá az édesburgonyát és sárgarépát, valamint annyi vizet, hogy ellepje. Fedjük le és főzzük addig, míg a zöldségek megpuhulnak. Add hozzá a mogyoróhagymát, és főzd további 15–20 percig.
Tálaljuk rizzsel és tetején mogyoróhagymával, bazsalikommal, korianderrel és földimogyoróval.