Amikor az étkezésünk kicsit egyhangúvá, unalmassá válik, jó, ha a főzési arzenálunkban néhány olyan összetevő van, amelyek ugyanolyan egészségesek, mint amilyen finomak – és nem utolsó sorban sokoldalúan elkészíthetők. Ilyen például a gyakran figyelmen kívül hagyott, tápláló és rendkívül finom édesburgonya.
A könnyen elkészíthető édesburgonya tápanyagban gazdag minden napszakban kiegészíthetjük vele étkezéseinket. Ráadásul mindig jó ötlet a szénhidrátforrásaink cseréje - és az édesburgonya egészséges rostforrás is, és csak imádni lehet.
Az édesburgonya főzhető vagy süthető amelyet könnyű előkészíteni és pár pillanat alatt elkészül. Süss vagy főzz néhány burgonyát a hét elején, és variáld kedved szerint velük az ételeidet.
Az alábbi receptek mindegyike előfőzött burgonyával készült, válogass közülük kedvedre!
Reggeli:
Ha az előre megfőzött édesburgonya készen áll, akkor mi sem egyszerűbb, mint reggelire édesburgonya-tálat készítsünk. Csak adj hozzá egy tojást, avokádót, talán egy marék zöldet és a kedvenc önteteid, és máris kapsz egy kiegyensúlyozott és gyönyörű reggelit.
ÉDESURGONYA-TÁL KURKUMÁS TOJÁSSAL (4 adag)
Hozzávalók:
- 1/2 teáskanál fokhagymapor
- 1 csipet cayenne paprika
- 1/2 teáskanál füstölt paprika
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes édes burgonya, ujjnyi darabokra vágva
- 1/2 vöröshagyma apróra vágva
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint
- 1 teáskanál oregánó
- 1/4 csésze (59 ml) rizs ecet
- 2 teáskanál őrölt kurkuma
- 2 nagy tojás
- 5 csésze (100 g) salátalevél
- 1/2 csésze (5 g) kapor
- 1 evőkanál friss citromlé
- 2 evőkanál gránátalma mag
Elkészítés:
Helyezd az állványt a sütő közepére, és melegítsd elő 220 ° C-ra. Öntsd a fokhagymaport, a cayenne-t, a paprikát és az olajat egy nagy tálba. Add hozzá az édesburgonyát és a hagymát fűszerezd sóval és borssal. Az édesburgonya-keveréket terítsd egy sütőpapírral bélelt sütőlapra. Süsd 25–30 percig, olykor megkeverve, amíg aranybarna nem lesz. Ha kész vedd ki a sütőből és keverd össze az oregánóval.
Önts vizet egy nagy lábasba, és forrald fel; csökkentsd a hőt, hogy a víz enyhén párologjon, és adj hozzá ecetet és kurkumát. Üsd a tojást egy kis tálba, majd óvatosan csúsztasd be a vízbe. Főzd 5 percig majd emeld ki.
Tedd a salátát, kaprot és citromlevet egy nagy tálba tegyük rá az édesburgonyát, gránátalmamagokat és egy-egy kurkumás-buggyantott tojást.
Tápérték (adagonként): Kalória: 166; Összes zsír: 13 g; Telített zsír: 2g; Egyszeresen telítetlen zsír: 7 g; Koleszterin: 93 mg; Nátrium: 560 mg; Szénhidrát: 10 g; Élelmi rost: 1 g; Cukor: 7 g; 3g fehérje