Ezt a receptet könnyedén elkészítheti bárki, aki egy kicsit is nyitott az ízek tekintetében. Egy mennyei hamburgernek szerintem senki nem tud ellenállni, DE NEM IS KELL! Ezúttal a fő elemet fogjuk diétás változatban elkészíteni, hús nélkül. Hogy miért és hogyan készül így el, arról lentebb olvashatsz!
Gombapogácsa, nem csak vegáknak
Sokan biztosan furcsának találják a hamburger hús helyettesítését, de én úgy gondolom, hogy nem csak a húsmentes, növényi alapú étrendet követőknek lehet ilyen finomságokat enni. Mindannyiunknak szüksége van megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztására. Ha kellően kreatívak vagyunk a konyhában, akkor pillanatok alatt olyan finomságokat tudunk elkészíteni, amiből garantáltan nem fog hiányozni a hús íze.
Ezt a receptet még a nagy húsevők is meg fogják kívánni, abban biztos vagyok. Hogy miért? Mert én magam is az vagyok, de ennek a hamburger változatnak nem tudok nemet mondani!
Tojás helyettesítése
Igyekeztem ezt a finom gombapogácsát úgy összeállítani, hogy vegák is előszeretettel fogyaszthassák. Viszont, ha te nem vagy vega, akkor a tojáspótló helyett használj 1 darab tojást.
Ahhoz, hogy tökéletesen összeálljon a „húspogácsa” állag, mindenképp szükségünk van „megkötő anyagra”. Ez elég furcsán hangozz, de értitek, hogy mire gondolok. Ez az anyag lenne a tojás, melyet a legegyszerűbben egy evőkanálnyi tojáspótló és 2 evőkanálnyi meleg víz kombinációval tudunk helyettesíteni. Nekem ezek az arányok jöttek be, de kísérletezgessetek vele, ha gondoljátok.
Készítsük el a hamburgerünk fő elemét, a gombapogácsát!
Ez egy szuper alternatíva lehet a vegáknak is, fasírtként és „hamis húspogácsa” helyettesítéseként is.
Hozzávalók:
- 3-4 evőkanál olívaolaj (vagy más növényi olaj)
- 1 fej vöröshagyma (kockára vágva)
- 1 gerezd fokhagyma (ledarálva)
- 3 darab zöldhagyma (kockára vágva)
- fél teáskanál kömény
- 5-6 darab csiperkegomba (friss, apróra vágott)
- 1 konzerv fekete bab
- 1 evőkanál tojáspótló (ez körülbelül 1 darab tojásnak felel meg)
- 2 evőkanál meleg víz
-
Ízlés szerint: só, fekete bors, petrezselyem
A gombapogácsa elkészítése
Általában szeretem előkészíteni az összes hozzávalót a főzések és a sütések során, ezért egyszerűbb megoldásnak láttam, ha rögtön a hozzávalók listájában leírom, hogy mely zöldséget milyen formában fogunk felhasználni. Ha már így készítetted elő az szuper, viszont ha nem, akkor se aggódj, mert a legelejéről fogom kezdeni az elkészítés lépéseit!