3. Fekete babos hummusz
Veled is előfordult már, hogy egy baráti összejövetelen rengeteg a finomság, de sehol egy falat egészséges nassolnivaló? Előzd meg ezt a kellemetlen helyzetet és vigyél magaddal némi házi készítésű hummuszt, amivel garantált sikered lesz!
Hozzávalók:
• 225 g fekete bab, leöblítve és leszűrve
• 225 g csicseriborsó, leöblítve és leszűrve
• 2-3 gerezd fokhagyma
• 1 citrom leve
• 2 evőkanál koriander, felaprítva
• 1/4 teáskanál cayenne-i paprika
• 1/2 teáskanál kömény
• 1/4 bögre víz
• 2 evőkanál olívaolaj
• só és bors az ízesítéshez
Elkészítés:
1. Öblítsd át és szűrd le a babot és a csicseriborsót.
2. Öntsd össze az összes hozzávalót (kivéve az olívaolajat, a sót és a borsot) egy konyhai robotgépben, majd keverd őket puha, sűrű állagúra.
3. Ez után továbbra is hagyd bekapcsolva a robotgépet, és lassan kezdd el hozzáönteni a keverékhez az olívaolajat, illetve a tetszőleges mennyiségű sót és borsot.
4. Ezzel el is készült a hummusz, amire tálaláskor további olívaolajat önthetsz, ha szeretnél. Tálald például zöldségdarabokkal vagy teljes kiőrlésű kenyérrel.
4. Falafel golyók joghurtos öntettel
Egy igazi egészséges nassolnivaló mediterrán ízekkel, ami különösen a melegebb hónapok során esik majd jól (habár senki sem tilthatja meg, hogy januárban is kipróbáld). Kiváló választás baráti összejövetelekre is!
Hozzávalók a falafelhez:
• 250 g csicseriborsó, leöblítve és leszűrve
• 1/2 citrom kifacsart leve
• 1 kis maréknyi petrezselyem, nagy darabokra aprítva
• 1/2 teáskanál őrölt kömény
• 1/2 teáskanál őrölt koriander
• 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
• só és bors ízlés szerint
• 1 evőkanál olívaolaj
Hozzávalók az öntethez:
• 100g natúr, csökkentett zsírtartalmú joghurt
• 1/2 gerezd fokhagyma, összenyomva
• citromlé, ízlés szerint
• egy csipet paprika
• só és bors, ízlés szerint
Elkészítés:
1. Öntsd a borsót, a citromlét, a petrezselymet, a fokhagymát, a köményt, a koriandert, a lisztet, a sót és a borsot (tehát a falafel hozzávalóit) egy konyhai robotgépbe, majd keverd őket össze alaposan.
2. Öntsd át a keveréket egy nagy tálba, majd gyúrj belőlük 6 golyót. Lapítsd egy kicsit össze őket a kezeiddel, majd takard le és mehetnek a hűtőbe 30 percre.
3. Amíg a golyók hűlnek, öntsd a joghurtot, a fokhagymát, a citromlét a paprikát a sót és a borsot (tehát az öntet hozzávalóit) egy kis tálba, és keverd őket össze alaposan. Takard le ezt is, majd helyezd a hűtőbe a tálalásig.
4. Melegíts némi olajat egy nagy tapadásmentes vas serpenyőben közepes hőfokon. Süsd benne a falafelgolyókat 4-5 percig mindkét oldalon, vagy amíg mindenütt aranybarnára nem sülnek.
5. Tálald a golyókat az öntet és némi friss zöldség társaságában!
5.Egészséges banános muffin
A banános muffin az egyik legfinomabb könnyedén hordozható csemege, azonban sok recept nem igazán törekszik egészséges végeredményekre. Szóval mi a megoldás, ha valami édesre és táplálóra vágysz? Nézzük a receptet!
Hozzávalók:
• 2 tojás
• 2 evőkanál 100%-os juharszirup
• 1 teáskanál vaníliakivonat
• 3 közepes méretű érett banán, alaposan összenyomkodva
• 125 ml tej
• 75 g zabpehely
• 260 g teljes kiőrlésű liszt
• 1 evőkanál szódabikarbóna
• 1/2 teáskanál őrölt fahéj
• 1 kis maréknyi dió, feldarabolva (ízlés szerint)
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra és helyezz papírformákat egy 12 darabos muffin tálcába.
2. Végy egy nagy tálat, és verd össze benne a tojásokat, a juharszirupot, a vaníliakivonatot amíg jól össze nem keverednek egymással. Ez után keverd hozzá az összenyomott banánokat és a tejet is.
3. Egy másik tálban keverd össze a zabpelyhet, a teljes kiőrlésű lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat és a diódarabokat (ha használsz).
4. Öntsd a banános keveréket a száraz keverékhez, majd egy fakanállal alaposan keverd össze őket.
5. Oszd el az így kapott tésztát egyenlő arányban a 12 papírformában.
6. Helyezd a sütőtepsit az előmelegített sütőbe 15-20 percre, vagy amíg a muffinok jól át nem sülnek (ezt egy fogpiszkálóval könnyedén ellenőrizheted, ha beléjük szúrod).
7. Hagyd 5 percig hűlni a muffinokat a tálcában. Ez után óvatosan vedd ki és helyezd őket egy konyhai rácsra, hogy teljesen kihűlhessenek. Ízlés szerint egy-egy szelet friss banánt is helyezhetsz rájuk fogyasztáskor.