A csokoládé rendhagyó felhasználási módjai
Néhány ínycsiklandó érdekesség a csokoládé világából
A tudósok folyamatosan kísérleteznek a csokoládéval, vizsgálják, milyen eddig ismeretlen hatásai és felhasználási módjai lehetnek még. Amióta a XVII. században feltalálták a szilárd csokit, ez a legnépszerűbb fogyasztási forma, bár az édesség folyékonyan történő felhasználása is közkedvelt. Azonban napjainkban már létezik az elasztikus csokoládé, ami a formázás új fejezetét nyithatja meg.
Ennél egy kicsit megdöbbentőbb az a felfedezés, miszerint a kakaópor kivonata hatékonyabban véd a fogszuvasodástól, mint a fluor, ezért elképzelhető, hogy a jövőben a csokis fogkrémek válnak majd népszerűvé.
A csoki gyümölccsel párosítva nem újkeletű dolog, azonban napjaink kutatói kifejlesztettek egy módszert, mellyel a gyümölcsből kivonják a vizet és csokoládét fecskendeznek a helyébe.
És itt egy egészen különleges felhasználási mód; a kakaóbabból kivont vajból, a kakaóvajból biodízelt lehet csinálni. Ez azt jelenti, hogy talán a jövőben az autók ezzel fognak működni. 2007-ben két brit, Andy Pag és John Grimshaw kizárólag ilyen üzemanyagot használva eljutott Angliából a nyugat-afrikai Maliba.
Napjainkban a csokoládé felhasználásának egyes ágai a művészet magasiskolájává váltak. Készülnek csokiból elképesztő szobrok, festmények, ékszerek, játékok, de betört a divat világába is – New Yorkban és Párizsban minden évben megtartják a csokoládéruhák divatbemutatóját, ahol divattervezők és cukrászmesterek közösen alkotják meg a kollekciókat (ehhez gyakran a csokoládébőr nevű anyagot használják, mely csoki és kukoricaszirup keveréke).