A legjobb Vegán fehérje források
Tofu
A tofu szójababból készült ehető „szivacs”, amely íztelen és szinte bármibe felhasználhatjuk. Használhatjuk húshelyettesítésre, gyümölcslevekhez vagy akár fűszerekhez is. Kutatók szerint még a prosztatarák kockázatát is csökkenti.
Tempe(h)
A tempeh egy hagyományos szója termék, eredetileg Indonéziából származik, különösen népszerű Jáva szigetén, ahol az egyik legfontosabb fehérjeforrás. Ezt az erjesztett bab „süteményt” általában szójából készítik, de a tofuval ellentétben az egész babot felhasználják, nem csak a tejet. Sűrűbb és ásványi anyagban gazdag, és extra rostot is tartalmaz. A fermentációs folyamat a növényi fehérjéket emészthetővé teszi.
Jackfruit
A magas C-vitamin és a vércukorszint-kiegyenlítő mangán tartalma, ezt a hatalmas zöld gyümölcsöt mangó-licsi hibridnek is nézhetjük. De főzve, hihetetlen hasonlóságot mutat a sertéshúsra. Az ázsiai szupermarketekben frissen vagy konzervdobozban találhatjuk meg.
Bab
21 gramm fehérjével egy csésze főtt bab segít feltölteni és felépíteni az izmot. Ráadásul a bab segíti az emésztést, mivel rosttal van tele. Pároljuk össze rizzsel, hummussal vagy teljes kiőrlésű kenyérrel a teljes húsmentes étkezéshez.
Pisztácia
25 gramm fehérjéből egy csészénként a pisztácia kitűnő, magas fehérje-snacket biztosít. Számos édes és sós receptben is használhatjuk.
Csicseriborsó
Egy ¾-os csészényi csicseriborsóban 9 gramm fehérje van, amely az egyik legjobb növényi alapú fehérjeforrás. Add hozzá kelkáposzta-salátához, így nemcsak a fehérjét, hanem a vitamin bevitelét is pótolhatod, hiszen a leveles zöldek A, C, E és K-vitaminokat tartalmaznak.
Lencse
Nem a legizgalmasabb étel az étrendedben, de egy csésze főtt lencse 18 gramm fehérjét tartalmaz. Sokoldalú fehérjeforrás, és a legtöbb esetben gabonaként és fehérjeként is szolgálhat.