Manapság egyre többen allergiások valamilyen élelmiszerre, és kiemelkedő helyen szerepel a laktóz-, a tej-, és a gluténérzékenység. A testépítésben vagy diétában igen fontos a fehérjebevitel, hiszen az izomépítés egyik elengedhetetlen alappillére mind a nőknél, mind a férfiaknál.
A fehérjeporok remek kiegészítők lehetnek az edzések után, illetve akár köztes étkezésre vagy vacsorára egyaránt. A fehérjeporok többsége azonban tejfehérjéből, vagyis tehéntejből kinyert fehérjéből készülnek, amelyeket a tejérzékenyek nem fogyaszthatnak. Manapság a piacon már többféle alternatíva is elérhető ezekből a fehérjeporokból, azonban fontos tudni, hogy ezek nem tiszta fehérjeforrások. De lássuk melyek azok az alternatívák, amelyeket a tejre érzékenyek is fogyaszthatnak.
Szójafehérje
A szója magas arginin és összetett láncú aminosav tartalommal bír, emellett anyagcsere gyorsító, ezáltal zsírégető funkcióval, illetve rák-, és egyéb betegség megelőző hatásait is ismerik. Ez máris jól hangzik, azonban a szójában olyan összetevő is megtalálható, amely hasonló az ösztrogénhoz, amely női nemi hormon. Így a férfiak esetén ezt a fajta fehérjét más fehérjékkel kombinálva érdemes fogyasztani. A szójafehérjét a szójababból vonják ki, és ez az egyik legkiválóbb minőségű növényi alapú fehérje, rendkívül jó aminosav profillal. A szója tápanyagtartalmát tekintve 30% szénhidrát- (15% rost), 38% fehérje-, 18% zsír- (85% telítetlen) és 14% nedvességtartalom értékekkel számolhatunk. A szója tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat a legtökéletesebb arányban. Mindezek mellett nagy arányban tartalmaz káliumot, cinket, vasat, E-vitamint, foszfort, valamint a B-vitaminokat.
A szójafehérje amellett, hogy az egyik legjobb növényi fehérje, amit alternatívaként választhatunk egy kis mellékízzel rendelkezik, azonban vegánok is fogyaszthatják. Ezt megszokva azonban tökéletes választás lesz a tejsavófehérje kiváltásaképp.
Borsófehérje
A borsófehérje az egyik legjobb növényi fehérjék közé tartozik a tápértékét tekintve. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy esszenciális aminosav profilja ideálissá teszi emberi fogyasztásra. A sporttáplálkozás szempontjából releváns aminosavak jelenléte kivételesen magas. Nagyszerű glutamin, lizin és BCAA tartalmában hasonlít a tejsavófehérjéhez, míg arginin tartalom tekintetében kimagasló, sokkal jobb a tejsavófehérjénél. A borsófehérje emésztési aránya nagyon magas, embereknél 98%-os. Ráadásul ez a fehérje hatékonyan nyomja el az éhséget, hiszen telítettség érzést okoz. A borsófehérje tápanyagtartalmát tekintve 3%-a szénhidrát, 6%-a zsír, és 91%-a fehérje, amely rendkívüli.
A borsófehérjével sajnos ugyanaz a helyzet, mint a szója esetén. Ez a fehérje is mellékízzel rendelkezik, és többen azt állítják, hogy nem igazán megszokható az íze. Próbáljunk ki többféle márkát és ízt, hogy megtalálhassuk a számunkra megfelelőt.