Marhafehérje
Ezt a szót olvasva biztosan meglepődtél, azonban ne gondold, hogy a marhafehérje marhahúsból készül. Ezt a fajta fehérjét a marha kötőszöveteiből vonják ki, amely szarvasmarha, sertés és/vagy hal kollagénből készülhet. A kollagént nagy mennyiségben a bőrben, ínban, porcban, a csontokban és minden egyéb kötőszövetben megtalálható, így ezekből vonják ki. Bár ez nem hangzik túl jól, a marhafehérje tápanyagértéke mégis közel azonos a tojáséval, amelyről tudjuk, hogy igen jó fehérjeforrás. Ezt a fehérjét leginkább az emésztési problémákkal küzdő embereknek fejlesztették ki, és azoknak, akik laktóz vagy tejérzékenységgel küzdenek. Mivel a marhafehérje állati eredetű, így vegánok nem fogyaszthatják. Emellett ezt a fajta fehérjeport is inkább érdemes más fehérje típusokkal kombinálva fogyasztani a megfelelő tápértkékek miatt, mivel bár a marhafehérje több vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, mégsem olyan jó a tápanyagtartalma, mint más fehérjéké.
A marhafehérje íze szintén nem lesz finom, erre mindenképp készülj fel, azonban ma már elérhető olyan ízkombináció is a piacon, amely kiküszöböli a mellékízeket. Ennél is érdemes többféle ízt kipróbálni, és megtartani azt, amely bevált számunkra.
Rizsfehérje
A rizsfehérje gyakorlatilag a rizs protein tartalma. A rizsfehérjét a barna rizsből gyártják úgy, hogy a fehérjetartalmát szűrik és a rosttartalmát enzimatikusan bontják. Ezáltal sajnos a rizsfehérje nem tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. Így olyan terméket érdemes választani, amellyel ezzel kiegészített, hiszen ezek az aminosavak a fehérjével együtt járulnak hozzá a megfelelő izomnövekedéshez. A rizsfehérje ugyanakkor szintén nagyon jó választás annak, aki tej vagy laktózérzékeny, illetve a növényialapú étrendet támogatja. Az alternatív közül azonban nem az egyik legjobb választás lesz számodra. A rizsfehérje a borsófehérjével azonos ízvilággal rendelkezik, így szintén némi mellékízzel kell számolnunk a különböző fehérjeporok fogyasztása közben. Ma már sok terméknél törekednek ezeknek a mellékízeknek a kiszorítására, viszont, aki különösen érzékeny erre, annak nem ezt a fajtát javasolnánk.
Izomtömegnövelés során fontos a fehérjebevitel, így a lehető legjobb választás számodra a rendes tejsavófehérje, hiszen ezzel érhetjük el a leggyorsabb eredményeket. Természetesen, aki ételérzékeny azoknak is rendelkezésére áll rengeteg alternatíva. A fehérjeporok mellett fontos odafigyelnünk a megfelelő étkezésre egyaránt, amely szintén tartalmazzon fehérjedús tápanyagforrásokat. Ilyenek például a csirke, hal, tojás, túró, néhány hüvelyes és zöldségféle.