A mai modern világban a feldolgozott élelmiszerekhez és italokhoz nemcsak könnyen hozzáférhetünk, hanem kiemelt helyen szerepelnek az éttermek kínálatában is. Azonban alaposan gondoljuk át mit és hol eszünk, mert sokkal többet árthatnak nekünk ezek az élelmiszerek, mint gondolnánk. Íme hét ok, amiért a feldolgozott élelmiszerek és italok a legrosszabb ellenségeink lesznek.
1. Súlygyarapodás és elhízás
A feldolgozott élelmiszerek és italok fogyasztásának nyilvánvaló veszélye a derékvonalra, valamint a hosszú távú egészségre gyakorolt hatása. A feldolgozott élelmiszerek tipikusan magas kalóriatartalmú és alacsony tápanyagtartalmú élelmiszerek, így azok túlzott mértékű fogyasztása súlygyarapodáshoz és akár elhízáshoz vezethet.
Emellett a feldolgozott élelmiszerek addiktív táplálkozásra vannak tervezve. Magas az egyszerű szénhidrátokban és a cukorban. Mindkettő olyan összetevő, amely a dopamin felszabadulását okozza az agyban. A dopamin az emberi test örömére vonatkozó vegyi anyag. Lényegében függővé válhatunk a feldolgozott élelmiszerek étkezésétől, ugyanúgy, mintha valaki alkohol- vagy drogfüggővé válna.
2. A cukorbetegség fokozott kockázata
A feldolgozott élelmiszerek és italok a cukorfelesleg egyik legnagyobb forrása a kukoricaszirup, a fruktóz, a szacharóz és számos más természetellenes összetevő formájában megtalálható. A legfőbb bűnös a cukros gyümölcslevek és az üdítőitalok.
Ezek a hozzáadott cukrok sok ok miatt rosszak az egészségre, de az egyik leginkább riasztó az, hogy a magas cukortartalmú termékek fogyasztása valóban inzulinrezisztenciát és megnövekedett trigliceridszintet eredményez. Ha nem kezelik és mérséklik, a feldolgozott élelmiszerekből és italokból származó többletcukor-fogyasztás végül cukorbetegséghez és rákhoz vezethet.
3. Vegyi anyagok fogyasztása
Amikor megvizsgáljuk a feldolgozott élelmiszerek csomagolásának hátoldalán található táplálkozási információkat, nagyon hosszú és nagyon természetellenes listát fogunk látni az összetevőkről. Ez azért van, mert a feldolgozott élelmiszerek számos tartósítószert és más mesterséges vegyszert tartalmaznak, gyakran a fogyaszthatóság élettartamának növelése érdekében.
A lényeg az, hogy ezeknek a mesterséges összetevőknek köszönhetően a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásakor kevésbé reális ételeket és több mesterséges anyagot fogyasztunk, amelyek természetellenesek és károsak az emberi test természetes folyamataira.
4. Lerombolják a bőrt
A feldolgozott élelmiszerek és italok nem tartalmaznak vitaminokat, antioxidánsokat és tápanyagokat, amelyek a testet táplálják. E tápanyagok nélkül nemcsak a belső folyamatok nem fognak megfelelően működni, hanem az a külső megjelenésünkre is hatással lesz. A szükséges vitaminok és egészséges ásványi anyagok nélkül a bőr szárazzá és mitesszeressé válhat. A feldolgozott élelmiszerekben lévő felesleges cukor gyulladásos pattanásokhoz és egyéb bőrproblémákhoz vezethet.