5. A szívbetegségek fokozott kockázata
Nem minden zsír rossz. Lehet, hogy hallottad már, hogy az omega-3 és más egészséges zsírok fogyasztása kifejezetten ajánlott. A feldolgozott élelmiszerek azonban gyakran magasak a „rossz” zsírokban: általában hidrogénezett olajokat, például napraforgó- és egyéb növényi olajokat tartalmaznak, amelyek transzzsírrá válnak.
A hidrogénezett olajok negatív hatással lehetnek a szív egészségére, mivel növelik a „rossz” (alacsony sűrűségű lipoprotein vagy LDL) koleszterint és alacsonyabb „jó” (nagy sűrűségű lipoprotein, vagy HDL) koleszterint. A feldolgozott élelmiszerek és italok fogyasztása negatívan befolyásolja a koleszterinszintet, és növelheti a szívbetegségek és a vérnyomás kérdéseinek kockázatát.
6. Az emésztési problémák
Az egyszerű szénhidrátok, a cukrok és a liszt felhasználása miatt a feldolgozott élelmiszerek nem tartalmazzák a teljes kiőrlésű gabona és a búza természetes rostjait. Rendszeres rostbevitel nélkül az emésztőrendszer rosszul működhet, vagy akár le is állhat.
Aggasztóbb, a feldolgozott élelmiszerek is kiválthatják a gyulladásos bélbetegségek (IBD) kialakulását, mint például a króm-betegséget vagy a fekélyes colitist. Az IBD-t emulgeálószerek okozhatják, amelyek a feldolgozott élelmiszerekben gyakran használatos kémiai adalékanyagok a tárolási idő meghosszabbítására, a víz és az olaj leválasztása révén kerülnek bele.
7. Hosszú távú májkárosodás
Bár az alkoholtartalmú italokat általában nem „feldolgozott élelmiszereknek vagy italoknak” tekintik, ezek is azok. A túlzott alkoholfogyasztás súlyos és káros hatással lehet a máj egészségére. A túlzott alkoholfogyasztás következtében a szervezet ugyanazokat a negatív mellékhatásokat fogja szenvedni, mint a feldolgozott élelmiszerek esetén. Ha úgy érzed, hogy problémád van az alkohol fogyasztással - ne aggódj. Számos elérhető helyreállítási program létezik.
Mint látható, a feldolgozott élelmiszerek és italok számos negatív mellékhatást és kevés pozitív eredményt hordoznak. Ha úgy érzed, túl sok feldolgozott ételt fogyasztasz, lassan kezd meg a feldolgozott élelmiszerek természetesre való lecserélését. Néhány napon belül jobban fogod érezni magad!