Manapság nagy divatnak örvend a házi kenyér-, zsemle- és egyéb pékárúkészítés. Ennek elsődleges oka talán nem is a pénzben keresendő, sokkalta inkább abban, hogy egy otthon elkészített ételbe azt teszünk, amit akarunk, így lhetőségünk van az egyéni preferenciáinknak legmegfelelőbbet elkészíteni. Arról nem is beszélve, hogy a gluténmentes étkezés gyakran több előretervezéssel jár, mint azok az étrendek, amelyek megengedhetik maguknak ezt az összetevőt.
A tökmag és az édesburgonya kétségkívül az ősz sztárjai, házi pékárút sütni pedig mindig igazán hangulatos. Mostani receptünkkel mindezt kombinálhatod, ráadásul igazán könnyen alakíthatod egyéni étrendednek megfelelően. Elkészítheted nem gluténmentes változatban is, illetve ha a kacsazsírt egyéb zsiradékkal helyettesíted, egy teljesen vegán étel a tiéd!
Mi szükséges hozzá?
- 280 g gluténmentes lisztkeverék
- 70g főtt, tört édesburgonya
- 13g útifűmaghéj
- 130g langyos víz az útifűmaghéj beáztatásához
- 140g langyos víz a tésztához
- 5g szárított élesztő
- 1kk nádcukor
- 1kk só
- 1ek (10 g) olívaolaj
- 1kk (5 g) tökmagolaj
- néhány szem tökmag a tetejére
- szükség szerint olvasztott kacsazsír a zsemlék lekenéséhez
Hogyan készítsük el?
- Az édesburgonyát hámozzuk meg és sós vízben főzzük puhára, majd öntsük le róla a vizet és krumplinyomóval törjük össze!
- Az útifűmaghéjra öntsük 130 grammnyi langyos vizet, majd keverjük csomómentesre és pár percig hagyjuk állni!
- Keverjük össze egy nagyobb tálban a lisztet a szárított élesztővel és a cukorral, majd adjuk hozzá az útifűmaghéj-keveréket, az édesburgonyát és a maradék 140g vizet!
- Keverjük össze a robotgép dagasztójával, majd adjuk hozzá a sót, keverjük meg újra, végezetül pedig a kétféle olajat is adjuk hozzá! Dagasszuk addig, míg a tészta teljes egészében összeáll, sima lesz és elválik az edény falától!
- Szedjük ki a tésztát egy lisztezett gyúrólapra/nyújtódeszkára, majd osszuk hat egyenlő részre és ezekből formáljunk gombócokat! Ezeket gyúrjuk először a gyúrólapon, majd a tenyerünkben tetszőleges formájúra! A kész zsemléket tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe!
- Nyomkodjunk a zsemlék tetejébe tökmagot, majd takarjuk le konyharuhával és egy órát hagyjuk kelni! Eközben a sütőt melegítsük elő 200 fokra, alsó-felső sütés módban!
- Kenjük meg a zsemlék tetejét olvasztott kacsazsírral, majd kb. 30 perc alatt süssük készre!
Tipp#1: A gyúráshoz csak annyi lisztet használj, hogy a tészta épp ne ragadjon a kezedhez, különben túl kemény zsemléket kapsz majd!
Tipp#2: Én a tészták gyúrását időre szoktam mérni, ha nem látom az állagán, hogy megfelelő-e. Egy-egy zsemlét 5 perc alatt biztosan teljesen simára tudsz gyúrni.