A görögdinnye vitathatatlanul a nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse. A hatalmas zöld labdák mézédes, lédús gyümölcshúst rejtegetnek magukban, amivel önmagában, vagy számtalan módon elkészítve is felfrissíthetjük magunkat a legforróbb délutánokon.
A görögdinnyét gyakran fogyasztják kanállal, vagy harapdálva, de finom íze miatt rengeteg koktél és egyéb ital is készíthető belőle. A következőkben egy olyan margarita receptet mutatunk be, ami garantáltan a nyári partyk főattrakciójává válik majd, amint mindenki belekóstol!
A görögdinnye jótékony hatásai
Habár jelenleg egy alkoholos koktél receptjét készülünk megosztani, a tisztán fogyasztott görögdinnye számos jótékony egészségügyi tulajdonsággal rendelkezik, amelyekkel érdemes tisztában lenni!
Segít hidratálni a szervezetet
A rendszeres vízbevitel elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez, ez azonban nem csak vízivással, hanem vízben gazdag gyümölcsök és zöldségek elfogyasztásával is elősegíthető. Sok gyümölcs és zöldség magas víztartalma miatt olyan laktató – a görögdinnye esetén ez 92%!
Fontos tápanyagokat és egészséges növényi vegyületeket tartalmaz
A görögdinnye az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú gyümölcs (bögrénként csak kb. 46 kalóriát képvisel). Egy bögrényi (~154 gramm) görögdinnyében megtalálható a napi ajánlott C-vitaminadag 21%a, az A-vitamin 18%-a, a kálium 5%-a, a magnézium 4%-a, illetve a B1, B5 és B6 vitaminok 3%-a. Ez a lédús gyümölcs a C-vitaminokon kívül más fontos antioxidánsokat is tartalmaz, mint például karotinokat, likopint, és Cucurbitacin E-t.
Csökkentheti a gyulladásokat és az oxidatív stresszt
A görögdinnye segíthet az oxidatív károk, illetve a gyulladások (a krónikus betegségek gyakori okozói) elleni védelemben, amelyet gyulladásgátló antioxidánsainak, a C-vitaminnak és a likopinnak köszönhetünk.
Segít megőrizni a szem épségét
A már többször is említett likopint a szem több részében is kimutatták már. Ez a vegyület nem csupán a már elhangzott problémák ellen véd, hanem segíthet az időskori makuladegeneráció (a szem romlása) megakadályozásában is, ami vaksághoz vezethet.
Segíti az emésztést
A görögdinnyék víz- és rosttartalma segíti az egészséges, jól működő emésztést. A rostok segítenek szilárdabbá alakítani a székletet, míg a víz mozgásban tartja az emésztőrendszert a hatékony bélmozgás érdekében. Most pedig nézzük, hogyan készül ez az isteni ital, a következő oldalon folytatom!