Cukkini-alma muffin
Hozzávalók:
- 2 bögre teljes kiőrlésű/zabliszt
- 1 közepes cukkini
- 1 nagy marék bébirépa
- 2 közepes alma
- 2 közepes méretű tojás
- fél bögre nádcukor/nyírfacukor/édesítő
- 4 evőkanál bögre méz
- 1 teáskanál vanília aroma
- 60 ml almalé
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál őrölt/reszelt gyömbér
Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. Hámozd meg a cukkinit, az almát és a répát, majd reszeld le őket.
Egy közepes edényben keverd össze a tojást, vanília aromát, cukrot, mézet, almalét, olajat és a meghámozott gyümölcsöt, zöldségeket. Keverd hozzá a lisztet, fahéjat, gyömbért, szódabikarbónát.
Tedd a tésztát muffin formákba és süsd 25 percig.
Licsi-kókusz muffin
Hozzávalók:
- 180 g zabliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- ízlés szerint kókuszreszelék (én 3-4 evőkanállal használtam)
- 60 g porrá darált nádcukor
- 1 doboz cukorszirupban eltett licsi a leve nélkül (20 dkg – vagy ugyanennyi friss)
- 1 közepes méretű tojás
- 2 dl 0,1% zsírtartalmú vagy növényi tej
- 60 g olvasztott, jó minőségű vaj
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra és a muffin sütőt kibéleljük muffin papírral. A licsit elcsepegtetjük, és villával összetörjük.
Kimérjük a lisztet, a sütőport, a cukrot és a kókuszreszeléket egy tálba, majd alaposan összekeverjük. A tejet az egész tojással enyhén felverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat. A keveréket a licsipürével együtt a száraz anyagokhoz adjuk. Csak annyira keverjük át, hogy összeálljon a tészta.
Evőkanál segítségével az előkészített tepsibe adagoljuk, majd 200 fokon 12-15 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Citromos málnás joghurtos muffin
Hozzávalók:
- 1,5 bögre teljes kiőrlésű liszt/zabliszt
- 4 evőkanál bögre méz/nádcukor
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 4 evőkanál olívaolaj vagy kókuszzsír
- 1 közepes méretű tojás
- 1 kis doboz málnajoghurt/natúr joghurt
- 1 teáskanál citromhéj (+pár csepp citrom)
- 1 bögre málna
Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Keverd össze a száraz hozzávalókat. Egy másik tálban pedig a tojást, az olajat, a joghurtot és ízlés szerint a citromhéjat. Add hozzá a száraz alapanyagokhoz, óvatosan elegyítsd és szórd meg a málnával.
Töltsd muffin formákba, majd süsd 15 percig, míg aranybarna nem lesz a teteje.