Kókuszos curryleves-keverék
Ez a lencsés leveskeverék barnássárga színvilágával kápráztatja majd el az ajándékozottakat, de az igazi élvezet akkor jön majd, amikor elkészítik belőle a kész fogást! Fogj egy fél literes befőttesüveget, majd töltsd fel alulról az alábbi sorrendben:
1. 2/3 bögre sárga lencse
2. 2/3 bögre zöld lencse
3. 1 evőkanál curry por
4. 1 evőkanál szárított vöröshagyma, feldarabolva
5. 1 evőkanál száraz fokhagyma, apróra vágva
6. 2 db zöldségleves-kocka, becsomagolva
7. 1 kis méretű chili paprika
A leves elkészítése
Csomagold ki a leveskockát és helyezd a többi hozzávalóval és négy pohár vízzel együtt egy lábasba, illetve önts a hozzá 400 ml kókusztejet. Kezdd el melegíteni a lábas tartalmát magas hőfokon, míg fel nem forr, majd vedd vissza alacsony lángra, és melegítsd így, míg a lencse meg nem puhul (ez nagyjából 20 perc lesz majd). Tálalás előtt távolítsd el a chili paprikát a levesből.
Ötbabos leveskeverék
Ez a tápláló leveskeverék teljesen vegetáriánus, és tele van ízzel! Fogj egy fél literes befőttesüveget, majd töltsd fel alulról az alábbi sorrendben:
1. 1/3 bögre pinto bab
2. 1/3 bögre zöldborsó
3. 1/3 bögre fekete bab
4. 1/3 bögre fehér („haricot”) bab
5. 1/3 bögre vesebab
6. 1 teáskanál száraz mustár
7. 1 teáskanál paprika
8. 1 evőkanál szárított vöröshagyma, feldarabolva
9. 1 evőkanál száraz fokhagyma, apróra vágva
10. 1 evőkanál oregánó
11. 1 babérlevél
12. 1 kis méretű chili paprika (ízlés szerint)
14. 1 db zöldségleves-kocka, becsomagolva
A leves elkészítése
Csomagold ki a leveskockát és helyezd a többi hozzávalóval és négy pohár vízzel együtt egy lábasba, illetve önts a hozzá 400 gramm konzerv szeletelt paradicsomot. Kezdd el melegíteni a lábas tartalmát magas hőfokon, míg fel nem forr, majd vedd vissza alacsony lángra, és melegítsd így, míg a babok meg nem puhulnak, és a leves állaga be nem sűrűsödik (ez nagyjából 90 percet vesz majd igénybe). Szükség szerint önts hozzá némi vizet, hogy a babok könnyebben megpuhuljanak. Tálalás előtt távolítsd el a chili paprikát és a babérleveleket a levesből és fűszerezd ízlés szerint.
Fontos tudnivaló a száraz babok főzéséről: minél öregebbek a babok, annál több időre lesz szükségük, hogy puhára főjenek. Érdemes tehát rendszeresen ellenőrizni a levest főzés közben, és további vizet hozzáadni, hogy legyen miben megpuhulniuk a baboknak.