Csirkés tésztaleves-keverék
Ez a házi készítésű leveskeverék szintén nagyszerű ajándék, főleg azoknak, akiket épp most döntött le a lábáról az a fránya nátha! Fogj egy fél literes befőttesüveget, majd töltsd fel alulról az alábbi sorrendben:
1. 1 evőkanál szárított vöröshagyma, feldarabolva
2. 1 evőkanál száraz fokhagyma, apróra vágva
3. 1 babérlevél
4. 1/2 teáskanál száraz rozmaring
5. 1/2 teáskanál száraz zsálya
6. 1/2 teáskanál száraz kakukkfű
7. 1/2 teáskanál zellermag
8. 1 db csirkehúsleves-kocka, becsomagolva
9. 2 bögre széles tojásos tészta
A leves elkészítése
Melegíts fel 1 evőkanál olajat egy lábasban közepes hőfokon. Sautézz meg egy felkockázott sárgarépát és egy szál felkockázott zellert amíg meg nem puhulnak (ez nagyjából 5 perc lesz majd). Csomagold ki a leveskockát és helyezd a többi hozzávalóval együtt a lábasba. Önts hozzá 3 bögre vizet, forrald fel, majd vedd vissza alacsonyabb hőfokra, és melegítsd a lábas tartalmát, amíg a tészta puhára nem fő (nagyjából 10 percig). Tálalás előtt távolítsd el a babérlevelet a levesből, keverj a levesbe 2 bögre feldarabolt főtt csirkehúst, majd fűszerezd ízlés szerint.
Fűszeres fekete babos leveskeverék
A fekete babok és a fűszerek keveréke igazán elegáns és prémium megjelenést kölcsönöz ennek a házi készítésű leveskeveréknek. Fogj egy fél literes befőttesüveget, majd töltsd fel alulról az alábbi sorrendben:
1. 1 és 1/2 bögre fekete bab
2. 1 evőkanál szárított vöröshagyma, feldarabolva
3. 1 evőkanál száraz fokhagyma, apróra vágva
4. 2 evőkanál kömény
5. 1 teáskanál zellermag
6. 2 babérlevél
7. 1 teáskanál chili por
9. 1 kis méretű chili paprika
A leves elkészítése
Csomagold ki a leveskockát és helyezd a többi hozzávalóval és hat pohár vízzel együtt egy lábasba. Kezdd el melegíteni a lábas tartalmát magas hőfokon, míg fel nem forr, majd vedd vissza alacsony lángra, és melegítsd így, míg a bab meg nem puhul, és a leves állaga be nem sűrűsödik (ez nagyjából 90 percet vesz majd igénybe). Tálalás előtt távolítsd el a chili paprikát és a babérleveleket a levesből és fűszerezd ízlés szerint.
Fontos tudnivaló a száraz babok főzéséről: minél öregebbek a babok, annál több időre lesz szükségük, hogy puhára főjenek. Érdemes tehát rendszeresen ellenőrizni a levest főzés közben, és további vizet hozzáadni, hogy legyen miben megpuhulniuk a baboknak.