A joghurt sokak egyik kedvenc csemegéje – és miért ne lenne az? Ez a tejtermék nem csak finom, hanem sokszor halljuk róla, hogy milyen egészséges lehet, hiszen tele van hasznos zsírokkal és fehérjékkel. Ha te is szereted a joghurtot, és éppen a fogyáson gondolkodsz, akkor biztosan benned is felmerült a kérdés, hogy milyen szerepet tölt be ez a tejes finomság céljaid elérésében.
A joghurtnak általánosságban jó hírneve van, hiszen kalciumot, fehérjét, probiotikumokat és más hasznos tápanyagokat tartalmaz, amelyek mind fontosak a szervezet számára, különösen a gyomor egészsége tekintetében. A helyzet azonban az, hogy sok boltban kapható joghurt termék nem éppen ideális a fogyáshoz, ugyanis tele vannak cukrokkal. Na persze, a cukrokat sem kell teljesen kizárnod étrendedből, ha fogyni szeretnél, azonban túlzott mennyiségben olyan problémákhoz vezethet, mint a szívbetegség vagy a 2-es típusú cukorbetegség.
Íme tehát minden, amit a joghurtról tudnod kell, ha fogyni szeretnél!
Hasznos a joghurt a fogyáshoz?
A rövid, egyszerű válasz az, hogy igen – a joghurt segíthet a fogyásban. Ezek a termékek remek fehérjeforrások, amik segítenek jóllakott maradni, így ritkábban csábulsz majd el nassolásra két étkezés között.
A joghurtban továbbá hasznos probiotikumok találhatók, amelyek hozzájárulnak az emésztőrendszer működéséhez, támogatják az immunrendszert és segítenek elkerülni a baktériumos fertőzéseket is.
Ha lehetséges, vásárolj olyan joghurtokat, amelyeken az áll, hogy élőflórát tartalmaznak. Ezeknek grammjában durván 100 millió probiotikus, jótékony baktérium található.
Melyek a legjobb joghurtok a fogyáshoz?
Fontos, hogy a fogyás érdekében fehérjében gazdag joghurtokat válassz, ezek ugyanis segítenek tovább jóllakott maradni. Még jobb, ha kevés bennük a cukor, és nem tartalmaznak hozzáadott cukrokat sem, hiszen ezeket bármikor helyettesítheted friss gyümölcsökkel, mézzel és magvakkal.
A legfontosabb mindig az, hogy elolvasd a terméken látható tápérték-információkat, és ez alapján ténylegesen natúr joghurtokat válassz. Egyes termékekben olyan adalékanyagok vannak, amiket jobb elkerülni – ilyenek például az olyan sűrítő hatóanyagok, mint a zselatin, a keményítők, a tejsavó, a tejfehérje-koncentrátum vagy a pektin.
Tényleg jobb a görög joghurt, mint a „sima”?
Ha a fogyás a fő célod, a görög joghurt még a hagyományos joghurtoknál is többet segíthet. A görög joghurtoknak nagyon magas a fehérjetartalma, ezért tovább segítenek jóllakott maradni, mint „nem görög” termékek. A görög joghurt sűrűbb, krémesebb állagú, és jobban kitölti a gyomrot.