GUMICUKOR
Mi van benne? Állati eredetű kötőanyagok, növényi zselék, színezők, aromák.
Ezért ne fogyaszd: íme a tökéletes élelmiszeripari termék! Szinte semmi természetes nincs benne, ha ironikusak lennénk, ezt is mondhatnánk, hogy szagosított, festett műanyag. Teljesen a vegyipar “teremtménye”.
Mit egyél helyette? A fruttihoz hasonlóan itt is az egészséges alternatíva a gyümölcsök, magvak, otthon elkészített édességek lehetnek.
HÚSKONZERV
Mi van benne? Kevés maradék hús, ipari szalonna, bőrke és néha szója.
Ezért ne fogyaszd: tartósítószer nincs benne, ez kétségtelen. Cserébe viszont annyi ideig hőkezelik, hogy szinte minden értékes vitamin elbomlik benne.
Mit egyél helyette? A konzerv készítményeket, főleg a hústartalmúakat nem árt hanyagolni… Válaszd inkább a friss és organikus ételeket!
KETCHUP
Mi van benne? Paradicsom, állománymódosító anyagok, néha tartósítószer.
Ezért ne fogyaszd: még akár állati fehérje is lehet benne, elvégre nem lehet az összes leszedett zöldséget egyenként átvizsgálni, így aztán minimális százaléknyi állati fehérje, pár szerencsétlen bogár bekerülhet az aprítógépbe. Amúgy a ketchup-ba sokszor csak a minden másra alkalmatlan paradicsom kerül. Ez nem túl bíztató…
Mit használj helyette? Saját készítésű paradicsomszószt.
TARTÓS SÜTEMÉNY
Mi van benne? Benzoátszármazékok, penészedés gátlók, állományjavítók, propionsav, tartósítószer.
Ezért ne fogyaszd: már a hideg ráz, mikor meglátom, hogy ezzel kínálnak meg vendégségben és illemből enni kell(ene) belőle. Ahhoz, hogy egy sütemény több hónapig ehető legyen iszonyatos mennyiségű tartósítószerrel kell elkészíteni, nemritkán ezen adalékanyagok aránya elérheti a 10%-ot is, pedig általában egy-két százaléknál többet nem szoktak használni. Az eredmény egy örökéletű, de se íze, se bűze valami.
Mit egyél helyette? Házi, friss süteményt. Rengeteg alternatíva van, amit időhiányban és kevés alapanyagból is elkészíthetsz, csak ne legyél hozzá lusta, mert az egészséges bánja.
PÁRIZSI
Mi van benne? Körülbelül 40% bőrke (aprított darabka), 20% ipari szalonna, albumin, néha selejt húsáru, 15-20 % szója.
Ezért ne fogyaszd: szegény párizsinak a köztudatban igen rossz a híre és nem hiába. Igen, a pletyka igaz, abból készül, ami a vágóhídon selejt lenne. Semmit sem dobnak ki, mindent felhasználnak és a tányérunkba tesznek. Az ipari szalonna elnevezés a semmire sem jó maradékot jelenti, az albumin pedig a sertés- és marhavérből kivont fehérje. Nem túl gusztusos, igaz?