A gyors sütemény receptek, melyek sütés nélkül elkészülnek, általában vagy kekszes alapból, vagy túrós alapból készülnek. Ehhez a recepthez egyikre sem lesz szükséged, mégis tápláló és elképesztően finom! Készen állsz a titkos receptre? Mutatom!
Egészséges a mangó vagy sem?
Habár a gyümölcsökről nem mondható el, hogy bármikor bármennyi fogyasztható, mint a zöldségek esetében, mégis szüksége van a szervezetnek rájuk. Amellett, hogy rengeteg hasznos tápanyag van bennük, a gyümölcscukorról, azaz a fruktózról sem szabad megfeledkeznünk.
De miért nevezik a mangót a gyümölcsök királyának?
Ha kóstoltad már, akkor egészen biztos tudod is a választ. Gyönyörű sárga színe, és édes húsa szerintem kiemelkedő a gyümölcsök között. Persze a tápanyagtartalmával is igencsak kitűnik a sorból! Kitűnő antioxidáns forrás, nagyobb mennyiségben tartalmaz A-vitamint (Alfa-karotin és Béta-karotin többnyire), B-vitamint, C-vitamint, E-vitamint, Foszfort, Kalciumot, Káliumot és Magnéziumot is.
A magas A-vitamin tartalmának köszönhetően pozitív hatással bír egyes szembetegségek esetében. A C-vitamin tartalma immunerősítő, valamint az emésztést is segíti.
Lássuk csak egy darab (körülbelül 300-320 grammos) mangó tápanyagtartalmát számokkal:
Fehérje: 2,6 gramm
Zsír: 1,3 gramm (melyből telített zsírsavak: 0,3 gramm)
Szénhidrát: 45 gramm (melyből cukor: 45 gramm)
Rost: 5,3 gramm
A-vitamin: 3634,50 IU
C-vitamin: 122,300 mg
E-vitamin: 3,020 mg
Kalcium: 36,94 mg
Kálium: 564,42 mg
Magnézium: 33,4 mg
Glikémiás index: 51
Mit takar az a bizonyos glikémiás index?
A glikémiás index az a szám, amely megmutatja, hogy az adott élelmiszer mennyire emeli meg a vércukorszintet a cukorhoz képest, százalékos arányban. Erről bővebben IDE KATTINTVA olvashatsz.
Az élelmiszerek vércukorszint-emelő hatását több tényező is befolyásolja: rosttartalom, a főző- és feldolgozási módszerek valamint más tápanyagok, mint a zsírok vagy fehérjék, ételben való jelenléte.
Lássuk hol helyezkedik el a mangó, a glikémiás táblázatban:
90-100% közötti: burgonyapehely, főtt burgonya, gabonapehely, kukoricapehely, puffasztott rizs, malátacukor, cukrozott italok
70-90% közötti: fehér- és félbarna kenyér, kifli, zsemle, Abonett, kétszersült, fehér liszt, finom lisztet tartalmazó kalács, sós sütemények, kekszek, ostyák, tejberizs, édes müzli, pudingpor, gyors rizs, főtt tészták (kivéve durumtészta, spagetti, makaróni), szőlő, banán, mangó, papaya, görögdinnye, sütőtök, sárgarépa, fehérrépa, karalábé és a többi gyökérzöldség, kivéve a hagymát és a retket.