Bár a mangót már megtaláltad a táblázatban, azért én folytatom a táblázatot, hogy jobban átlásd!
50-70% közötti: zabpehely (az egész, szétlapított magra vonatkozik), kukorica, főtt barnarizs, főtt Basmati indiai rizs, fekete kenyér, barna kenyér, zöldbanán, frissen facsart gyümölcslé, étcsokoládé.
30-50 közötti: tej. joghurt, kefir, durumtészták, spagetti – félkeményre, olaszosra főzve, a legtöbb haza gyümölcsféle (középen magvas, csonthéjas, aprómagvas): alma, körte, barack, cseresznye, meggy, eper, málna, szeder, magas savtartalmú citrusfélék: narancs, mandarin, grapefruit, citrom, ananász.
30% alatti: borsó, sárgaborsó, szárazbab, lencse, szójabab, olajos magvak, zöldbab, articsóka, cukkíni, tökfélék, káposzta, kelbimbó, más zöld leveles zöldség, brokkoli, karfiol, padlizsán, paradicsom, hagyma, cukrozatlan korpás müzli, fruktóz, szorbit.
Tehát jól látható, hogy hol helyezkedik el pontosan a mangó a glikémiás táblázatban, ezért különösen igaz a mondás a mangófogyasztásra, miszerint a kevesebb néha több! Ha mértékkel fogyasztod, például egy egészséges sütemény vagy smoothie formájában, akkor a szuper hasznos tápanyagokat bejuttathatod a szervezetedbe, anélkül, hogy túlzott cukortartalommal látnád el.
Lássuk is az egészséges mangós-gyömbéres szelet SÜTÉS NÉLKÜLI receptjét!
Hozzávalók:
- 1,5 bögre szárított mangó
- 1/4 bögre szárított sárgabarack
- 1/4 bögre kandírozott gyömbér
- 2 bögre pekándió
- 1 lime leve
- 1/4 bögre fekete szezámmag
Mangós-gyömbéres szelet elkészítése:
Vágd kis kockákra a mangót, majd tedd egy tálba és öntsd le a lime levével. Hagyd állni 15 percet.
Vágd fel a pekándiót az egyik felét tedd egy tálba, míg a másik felét tedd bele a turmixgépbe. Add hozzá a felszeletelt mangót, a kandírozott gyömbért és az apróra vágott sárgabarackot. Turmixold össze. Végül tedd a pekándiós tálba, majd kézzel keverd össze, míg jól össze nem áll.