Egy olyan étrendre van szükséged, amely rugalmas és könnyedén követhető, mégsem tartalmaz annyi korlátozást.
A rugalmas étrend nem feltétlenül "étrend", legalábbis nem úgy, ahogyan azt gondolod. A legtöbb ember az étrendet élelmiszer-korlátozással, éhezéssel és nyomorúsággal társítja. Ez egyáltalán nem az.
A rugalmas táplálkozás a kalóriaszükségletének megítélése a megfelelő makro-tápanyag-célok szerint. Ezek a szénhidrátok, zsírok és fehérjék mennyisége, amelyek a test összetételének és teljesítményének optimalizálásához szükségesek. Alapvetően napi értékekkel rendelkeznek a kalóriák, a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék, amelyek testre, célokra, előző diétákra és aktivitási szintre vannak szabva. Ezeket a számokat egy makró számológép segítségével számíthatjuk ki, és nyomon követheted őket egy élelmiszer-kalkuláló alkalmazásban.
Az étrend ugyan itt is véget ér, de ez lehetővé teszi, hogy egyensúlyban maradj. Követned kell a makrókat az életed hátralévő részében? Természetesen nem. Az ötlet az, hogy megtanuljuk a táplálkozás alapvető elveit.
A Rugalmas Étrend Alapjai
Vegyes ételek. Különböző ételeket kell fogyasztani minden egyes élelmiszercsoportból, hogy a szervezet által igényelt összes tápanyagot megkapd. A napi élelmiszer kiválasztásban szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat kell bevinnünk, mivel ezek alapvető fontosságúak az egészségre nézve. Ezeket a tápanyagokat a különböző ételekből kell megszereznünk, mert az emberi test nem képes őket előállítani.
Egyensúly. A táplálkozás szempontjából az egyensúly a kalóriabevitelre és a szénhidrátbevitelre vonatkozik. Ha több kalóriát viszel be, mint amit elégettél, akkor hízni fogsz. Ha több kalóriát égettél el, mint amennyit beviszel a nap folyamán, akkor fogyni fogsz. A rugalmas étrend lehetővé teszi, hogy megtudd, mennyi élelmiszerre van szükséged a célok eléréséhez.
Ez a fajta étrend nem jó mindenki számára, hiszen könnyű elcsábulni egy-egy tiltott falatra. Mellette azonban ehetsz olyan ételeket is, amit éppen megkívántál. A lényeg, hogy figyelj oda a napi kalória és makrotápanyag bevitelre. Jó kiindulási pont lehet a 80/20 szabály. Ennek a célja, hogy az élelmiszerek 80 százalékban egészséges, tápanyagban gazdag ételek legyenek még 20 százalékban pedig lehet olyan, amit épp megkívántál vagy valamilyen különleges alkalom alkalmából eszel.
A rugalmas táplálkozás azt jelenti, hogy a barátaiddal is vacsorázhatsz, és tudod, hogyan kell tájékozott döntéseket hozni a menüopciókról. Ez azt jelenti, hogy munkába menet is találhatsz valamit enni a repülőtéren anélkül, hogy aggódnod kellene. Ha a gyereked születésnapi partijába mész, élvezheted a tortát anélkül, hogy „tönkre tennéd” a diétádat vagy annak az érzését, hogy nem sikerült tartani az étrendet.