Belegondoltál már, hogy edzés során milyen változásokon megy végig a szervezeted? Miket használ fel? Mire van szüksége? Talán a leggyakoribb hiba, amit edzés közben elkövetünk, az a nem megfelelő folyadékbevitel. Testünk vészjelzése a szomjúságérzés, ne várjuk meg amíg jelez nekünk!
Ismerd meg a szervezet belső környezetének változásait!
Biztosan Te is hallottad már, hogy “lázasan ne menj edzeni”. Egyrészt a szervezeted le van gyengülve, másrészt pedig intenzív fizikai munka hatására az izomtermelés melléktermékeként sok hő keletkezik és testhőmérsékletünk elkezd emelkedni.
A hipertermia, azaz a túlmelegedés jellemző tünetei:
- szédülés
- hányinger
- szapora pulzus
- fejfájás
A szervezet ekkor beindítja a hőleadást biztosító verejtékezést. Ezáltal a bőr felszínére ürülő izzadság vizet és sókat is tartalmaz, melyeket folyamatosan pótolni kell.
Mik azok az izotóniás sportitalok?
A sportitalokat azért fejlesztették ki, hogy a sportolók az intenzívebb fizikai megterhelés során – az izzadással leadott anyagokat és a felhasznált energiát – ezt fogyasztva tudják pótolni az ásványi anyagokat és sókat. Lényegében mindegy, hogy élsportolóról vagy hobbisportolóról van szó, hiszen a szervezetben ugyanazok a folyamatok mennek végbe.
Érdekelhet: Az ásványi anyagok fontosságáról bővebben itt olvashatsz.
Az izotóniás sportitalok főbb jellemzői:
- A sportitalok izotóniásak, azaz a folyadék ionnyomása megegyezik a szervezet belső tereinek ionnyomásával, amelynek normál értéke minden embernél megegyezik.
- A vitaminok közül elsősorban az anyagcserét serkentő B vitamincsaláddal (B1, B2, B6), valamint C vitaminnal egészítik ki ezeket a speciális italokat.
- Szénsavat nem tartalmazhatnak ezek a sportitalok és nem is ajánlott szénsavas ital fogyasztása sportolás közben. Ugyanis a mozgás közben felszabaduló szénsav, akár még a gyomorfalat is megrepesztheti!
- A sportitalokat edzés közben érdemes pótolni, mielőtt még a szomjúság jelentkezik.
- Koffeint és egyéb serkentőszert nem tartalmazhat.
- Ásványianyagtartalmában főleg kálium és magnézium dominál, de tartalmazhatnak még kalciumot, esetleg cinket is, ami serkenti a szénhidrátfelvételt.