Habár idén nagyon lustára vette a nyár a figurát, az előző évek alapján biztosak lehetünk benne, hogy 2021-ben is forró időjárásra számíthatunk, amint az idő kissé kitisztul felettünk. Ahogy a hőmérő higanyszála minden egyes nappal egyre feljebb kúszik, és a nyár megmutatja igazi arcát, sokan szenvednek az évszakra jellemző hőségtől, és sokaknál rosszullétet is okozhat a forróság. Ha szeretnéd a legtöbbet kihozni a nyárból, és nem akarod, hogy minden lépésedet az időjárás diktálja, akkor vess egy pillantást az alábbi tippekre és tanácsokra, amik segíthetnek elkerülni a szélsőséges hőmérsékletek okozta problémákat.
1. Rendszeresen fogyassz vizet a nap folyamán
Nem hiába hallhatjuk minden nap nyáron, hogy igyunk sok folyadékot. Fontos azonban, hogy a napi több liternyi vizet ne egy rövid idő alatt, hanem az egész napra elosztva fogyaszd el – ez napi 8-10 pohár vizet jelent majd, vagy akár többet is, ha nagyobb a hőség.
Egy kis mentával, vagy mézzel ízletesebbé is teheted a vizet, amit a nap folyamán iszogatsz. Egyesek citromot vagy lime-ot is használnak, de fontos észben tartani, hogy ezek savassága nem feltétlenül tesz jót a fogaknak.
2. Fogyassz több gyümölcsöt
A nyári hőségben mindennél jobb esik a hideg sör vagy a jól lejegelt kóla, azonban ezek nem éppen a legegészségesebb opciók, még ha le is hűtik az embert. A probléma az, hogy ezek az italok jelentősen megváltoztatják a test belső hőmérsékletét, ami kimerültséget és levertséget okoz.
Ezek helyett inkább szerezz egy nagy adag szezonális gyümölcsöt és zöldséget, dobd be őket a hűtőbe, és válaszd inkább ezeket, ha szeretnél felfrissülni egy kicsit! Ezek nem csak kellemes ízeket és hűsítő hatást, hanem hasznos vitaminokat és egyéb tápanyagokat is kínálnak majd!
3. Kerüld a nehéz élelmiszereket
A rohanó hétköznapok során sokan választják a házhoz szállítást, vagy az otthon gyorsan elkészíthető, de kevésbé jó minőségű alternatívákat. A probléma az, hogy ezek a gyakran nehéz ételek csak még több hőt termelnek az ember szervezetében.
A megoldás? Fogyassz inkább olyan élelmiszereket, amiknek magas természetes víztartalma van. A görögdinnye és a barack tökéletes példák erre, de a nyári leveles zöldségek, vagy épp az uborkák is kiváló választások.