Ha diétáról, egészséges életmódról van szó, akkor többnyire igyekszünk, amennyire csak lehet, zsírmentesen étkezni. Valamennyi zsiradékra azonban szükségünk van, de nem mindegy milyen formában visszük be azt szervezetünkbe. Mostani cikkünkben összegyűjtöttük a konyhai olajok lehetséges alternatíváit, illetve, hogy melyik mire is jó igazán.
A zsírok és az olajok létfontosságúak szervezetünk megfelelő működésének érdekében, hiszen ezek segítségével tudnak felszívódni a különböző zsírban oldódó vitaminok (D, E, K), illetve a szervezetünknek A-vitamint biztosító karotin is.
Mértéktartással, megfelelő mennyiségben szükséges fogyasztanunk többszörösen telítetlen, telítetlen és telített zsírokat is, hiszen mindegy hozzájárul a szervezet valamilyen funkciójához. Például javítják az energiaszintet, segítik a szív egészségét, illetve a gyulladáscsökkentést.
A telítetlen zsírok azok, amelyek leginkább pozitív hatással vannak szervezetünkre – a lentebb felsorolt olajok bőségesen tartalmazzák – , a telített zsírok esetében azonban érdemes odafigyelnünk, hogy csak a napi ajánlott mennyiséget fogyasszuk belőle.
No.1. Olívaolaj
Az olívaolaj a mediterrán étkezés egyik legalapvetőbb hozzávalója. Telítetlen zsírtartalma kiemelkedően magas, így hozzájárul a szív megfelelő működéséhez. Nem szabad azonban megfeledkeznünk a telített zsírtartalmáról sem – akárcsak a többi olajnál – , ezért érdemes odafigyelnünk a mértéktartásra. Elsősorban kevés olajban történő sütéshez ajánljuk.
No.2. Extra szűz olívaolaj
Az extra szűz olívaolaj hidegen sajtolt, ennek köszönhetően pedig íze igencsak fenséges. Általánosságban elmondhatjuk, hogy az érettebb olajbogyókból készült olaj aranyszínű és íze lágyabb, míg az éretlenebb bogyókból zöldebb és borsosabb ízvilágú olaj készül. Sütésre nem érdemes használni, hiszen hő hatására elveszíti aromáját. Tartogassuk inkább saláta öntetekhez, ételek locsolgatásához.
No.3. Avokádóolaj
Az avokádóolaj fontos szerepet játszhat a szív védelmében és a gyulladások csökkentésében telítetlen zsírsav- és antioxidánstartalmának köszönhetően. Elsősorban nem az avokádó magjából, hanem a húsából készül. Az íze a mogyoróéhoz hasonlatos, és mivel hőtűrő képessége igencsak magas, főzéshez is bátran használható, de saláta öntetek alapjaként is rendkívüli funkciót tölt be.
No.4. Napraforgóolaj
A napraforgóolaj legtöbbünk konyhájában megtalálható. Az olcsóbb, finomított változat helyett érdemes azonban hideg ételek esetében a nem finomított verzió mellett maradnunk – akár olívaolajjal keverve. Remek E-vitamin és többszörösen telítetlen zsírforrás. Finomított változatát elsősorban sütéshez ajánljuk, ugyanis hőtűrő képessége magasabb, mint a finomítatlané.
No.5. Kukoricaolaj
A kukoricaolaj többszörösen telítetlen zsírokban gazdag. Használhatjuk pirításhoz vagy bő olajban történő sütéshez is, de vannak nála magasabb hőtűrő képességű olajok is.