No.6. Repceolaj
A repceolaj rendkívül sokoldalú, mondhatni, szinte bármire használható. Telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokban is gazdag, míg telített zsírsav tartalma meglehetősen alacsony. Mivel kitűnő forrása az omega -3, -6 és -9 zsírsavaknak, segíti az agy-és szívműködést, illetve az ízületek egészségének megtartását. Minket mindenképpen meggyőzött.
No.7. Növényi olaj
Többféle növény zsiradékának keverékéből készül, általában gazdaságos célt szolgálva úgy állítják össze, hogy hőtűrő képessége magas legyen, így alkalmas a bő olajban történő sütéshez.
No.8. Csonthéjasokból készült olajok
A dió-, makadámia-, mandula-, kesudió- és kókuszolajok mind-mind ezek közzé tartoznak. A dióolaj főként telítetlen zsírokat alkalmaz, íze édeskés, elsősorban ételek locsolásához, salátaalapokhoz ajánljuk, akárcsak a mégízletesebb mogyoróolajat. A többi csonthéjasból készült olaj is gazdag telítetlen zsírsavakban, ízük azonban nem különleges, szinte nincs is. A sorból a kókuszolaj emelkedik ki magas telített zsírsav tartalmával, ezért esetében szintén érdemes odafigyelnünk a mértéktartásra: elsősorban süteményekhez, ázsiai ételekhez ajánlatos.
Melyiket érdemes leginkább sütéshez használni?
A különböző olajoknak különböző a hőtűrő képessége is. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a finomított olajoknak magasabb a hőtűrő képessége, így lehetővé teszik a magasabb hőmérsékleten történő, gyorsabb pirítást, amely által kevesebb értékes tápanyag vész el az ételből.