notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mikor miylen olajat használjunk a konyhában?

hirdetes

Olajok – mit, mikor, mihez használjunk?

SFV
Milyen olajat használjunk?

No.6. Repceolaj


A repceolaj rendkívül sokoldalú, mondhatni, szinte bármire használható. Telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokban is gazdag, míg telített zsírsav tartalma meglehetősen alacsony. Mivel kitűnő forrása az omega -3, -6 és -9 zsírsavaknak, segíti az agy-és szívműködést, illetve az ízületek egészségének megtartását. Minket mindenképpen meggyőzött.


No.7. Növényi olaj


Többféle növény zsiradékának keverékéből készül, általában gazdaságos célt szolgálva úgy állítják össze, hogy hőtűrő képessége magas legyen, így alkalmas a bő olajban történő sütéshez.


No.8. Csonthéjasokból készült olajok


A dió-, makadámia-, mandula-, kesudió- és kókuszolajok mind-mind ezek közzé tartoznak. A dióolaj főként telítetlen zsírokat alkalmaz, íze édeskés, elsősorban ételek locsolásához, salátaalapokhoz ajánljuk, akárcsak a mégízletesebb mogyoróolajat. A többi csonthéjasból készült olaj is gazdag telítetlen zsírsavakban, ízük azonban nem különleges, szinte nincs is. A sorból a kókuszolaj emelkedik ki magas telített zsírsav tartalmával, ezért esetében szintén érdemes odafigyelnünk a mértéktartásra: elsősorban süteményekhez, ázsiai ételekhez ajánlatos.

hirdetes


Melyiket érdemes leginkább sütéshez használni?


A különböző olajoknak különböző a hőtűrő képessége is. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a finomított olajoknak magasabb a hőtűrő képessége, így lehetővé teszik a magasabb hőmérsékleten történő, gyorsabb pirítást, amely által kevesebb értékes tápanyag vész el az ételből.

hirdetes
A fentebb felsorolt olajok közül a legmagasabb a földimogyoró-olaj hőtűrő képessége (225 fok), ezt követi a sorban a repceolaj (210fok), majd a kukorica- és a sima olívaolaj (200 fok), végezetül pedig a napraforgó olaj (190 fok). A többi olajat nem érdemes sütésre használnod, hiszen hő hatására elveszítik a különleges ízvilágukat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

B1-vitamin

B1-vitamin Tiamin: vízben jól oldódó, hőre érzékeny vegyület. Jelentős szerepe van a... Tovább

Energia felvétel

A felvett energia a táplálék energiájából származik.   Tovább

Tovább a lexikonra
egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer megoldás táplálkozás