Babok és egyéb hüvelyesek
A csicseriborsó, a vesebab és a feketebab nem csak fehérjékben gazdagok, hanem rostokban is. Mindemellett kevés bennük a kalória, és számos receptben felhasználhatók, tetszőleges fűszerezéssel. A babok továbbá nagyszerű vasforrások is.
Az American College of Nutrition kutatói megállapították, hogy a babfogyasztók 23%-ban kevésbé hajlamosak a széles derékbőségre, és 22%-kal kevésbé fenyegeti őket az elhízás kockázata. Egy felmérés szerint továbbá a babfogyasztás fokozott tápanyagbevitellel, alacsonyabb szisztolés vérnyomással, kisebb testsúllyal és szűkebb derékkal köthető össze.
Tipp: a konzerv babokat érdemes alaposan átöblíteni, hogy lemosd róluk a sós levet, és így kevesebb sót vigyél a szervezetedbe.
Tonhalkonzerv
Egy adag konzerv tonhal sok fehérjét kínál, és egy jó adag omega-3 zsírsavat is tartalmaz. Ezek azok az egészséges zsírsavak, amik segítik az agy működését, illetve a sejtek regenerációját.
A tonhalkonzerv azonban nem ajánlott a fiatal gyermeke és a várandós anyukák számára a halak higanytartalma miatt.
Édesburgonya
Az édesburgonya több tekintetben is egészséges. Először is, egy adagja a napi javasolt A-vitaminadag négyszeresét tartalmazza, a B6-vitaminadagnak pedig 15%-át. Mindemellett káliumban és rostokban is gazdag, illetve kínál C-vitamint, mangánt, rezet, B5-vitamint, B1-vitamint, B2-vitamint, niacint és foszfort is.
De mi a helyzet a fogyással? Mivel az édesburgonyák tele vannak tápanyagokkal, segítenek tovább jóllakott maradni, hogy ritkábban lépj oda a hűtő elé. Persze ehhez arra is figyelned kell, hogy faj és cukor helyett inkább olívaolajjal készítsd el és fogyaszd őket.