Bár még mindig a búza az alapvető élelmiszerünk, szerencsére egyre több alternatíva van a gabonára. Mivel növekszik a glutén érzékenyek, vagy a tudatosan és egészségesen étkező emberek száma, erre szükség is van.
Napjainkban újra felfedezzük és elővesszük a régi korok embere által nagy becsben tartott, de mostanra elfeledett élelmiszereket. A quinoa is egy ilyen növény.
Erről a Dél- Amerikában őshonos növényről 1970-ig nem is nagyon lehette hallani, csupán a származási helyén lakó helybeliek használták, és tudták milyen nagy kincs.
Gabonaként fogyasztják, de tulajdonképpen nem is a gabonafélék családjába, hanem a parajfélék közé tartozik. Ezért álgabonának is nevezik.
Kifejezetten alacsony a kalória tartalma, és mivel gluténmentes a glutén érzékenyek is bátran fogyaszthatják. De ezen kívül még egy igen sokoldalú növény!
3 változata ismert, a fekete, a vörös, és a fehér. Ezek különböző erősségű ízzel rendelkeznek.
Néhány hasznos tulajdonsága a sok közül
Magas rost tartalom. A megfelelő mennyiségű rostbevitel az egészséges emésztéshez szükséges. Sajnos nem figyelünk oda erre eléggé, azonban ha naponta fogyasztunk ebből a „gabonából” fedezhetjük a szükséges bevitelt. Léteznek különböző rost tabletták, azonban ezek nem tartalmaznak vitaminokat. A quinoa viszont annál inkább, így két legyet ütünk egy csapásra.
Rengeteg ásványi anyag és vitamin található benne. Többek között béta karotint, B, E, C D vitamin. Ásványi anyagok közül a magnéziumot, kalciumot, kálium, foszfor. Ez igen ritka az általánosan használt gabonaféléknél. Ásványi anyag tartalma magasan túlszárnyalja ezeket.
Tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, ami az ember számára fontos. Ezeket a saját szervezetünk nem képes előállítani, így külső tápanyagforrásból kell bevinnünk. Hiányuk hosszú távon súlyos problémákhoz vezethet. Megtalálható benne a lizin, cisztin, metionin. A lizin elősegíti a szövetek regenerálódását, mint például a csont, vagy az izomszövet. Hatásosan alkalmazható az öregedő bőr ellen. A cisztin az anyagcsere káros végtermékeit semlegesíti, a metionin pedig a fehérjék egyik alapeleme és hasznos antioxidáns. Hozzájárul a bőr a haj és a körmök szépségéhez.
Fehérjetartalom: Az egyik legmagasabb fehérjetartalommal rendelkező „gabonaféle”. De ezen túl úgymond teljes értékű fehérjeforrás. Ez azt jelenti, hogy tartalmazza az összes létfontosságú aminosavat, amire szükségünk van.
Gyulladás csökkentő hatású. Gyulladáscsökkentő tápanyag található benne. Mint például fenolosavakat. A magok keserű héjában is található egy gyulladáscsökkentő anyag, azonban ezt nem fogyasztjuk így összességében veszít a gyulladáscsökkentő erejéből, de még így is jelentősnek mondható.
Lúgosító hatású, így ajánljuk méregtelenítő kúrákhoz, ugyanis megakadályozza a szervezet elsavasodását.
FONTOS!
Mielőtt felhasználnánk, alaposan mossuk át. A mag külső részét egy keserű anyag borítja, ami arra szolgál, hogy elriassza madarak. Ettől tanácsos megszabadulni. Fogyaszthatjuk rizs helyett, tejjel megfőzve kásaként, de akár pudingot is készíthetünk belőle. Sőt Bolíviában elterjedt a pattogatott quinoa amit a gyerekek előszerettel fogyasztanak pattogatott kukorica helyett. Ez sokkal kevésbé hizlal. Készíthetünk belőle salátát, mondjuk hüvelyesekkel.
Tehát tulajdonképpen csak a képzeletünk szabhat határt, hogyan variáljuk. Mivel lassan lebomló szénhidrát az étkezések után hosszú időn keresztül kifejti a hatását. Nem nehezedünk el tőle és nem leszünk álmosak. A diétákba, fogyókúrákba nyugodtan beiktatható. A glutén érzékenyek is fogyaszthatják, mert teljes mértékben gluténmentes.