Sok mindenre, ha egyáltalán tudjuk, mi ez. Nos, nem más, mint szelídebben szólítva a dallamos nevű rebarbara. Tökéletes alapanyag lehet a nyári konyhában.
A rebarbara jelentése pontosan az, hogy a barbárok gyökere. S bár nálunk a háttérben szerénykedik a kora nyári gyümölcsök-zöldségek között, már több mint 4 ezer éve ismerik a világban. Igaz, jó sokáig csak gyógynövényként tartották számon, terítékre a 18. századtól került.
Jó, ha tudjuk, hogy csak a szárát szabad felhasználni, mert a levele mérgező anyagokat tartalmaz. A rebarbara – bár felhasználása inkább hasonlít a gyümölcsökére – valójában a zöldségfélék családjába tartozik. Savanykás ízű szára lehet a halványrózsaszíntől az egészen sötétbordóig, de van zöld fajtája is – ez utóbbi idehaza nem igazán ismert.
Magas rosttartalma segíti a könnyű emésztést. Gazdag ásványi anyagokban – vas, kalcium, foszfor, szelén, magnézium, különböző flavonoidok –, és különböző vitaminokban (A-, B-, C, E-, K-vitamin). A rebarbara erősíti a gyomorfalat, antibakteriális, vérzéscsillapító és összehúzó hatással is bír. Kismamáknak nem javasolt a fogyasztása, mert vérbőséget okozhat.
Tippek és fortélyok
- Ha piacon vásárolunk, akkor legegyszerűbben úgy győződhetünk meg a rebarbara szárának frissességéről, hogy körmünkkel megkarcoljuk. Ha nedvet ereszt a szár, akkor biztosak lehetünk benne, hogy friss, lédús, zamatos. Mivel nem sokáig marad friss, így legjobb, minél hamarabb felhasználni, nedves, hideg konyharuhába csavarva, hűtőszekrényben max. 2-3 napig tartható el.
- A szár két végét vágjuk le, és a vékony hártyáját egy mozdulattal húzzuk le.
Íze jellemzően savanykás, így nagyon jól tesszük, ha valamilyen édesebb gyümölccsel párosítjuk. A most szintén szezonját élő eperrel harmonizál a leginkább, de jól illik hozzá a málna, az alma és körte is.
- A fűszerek közül kiváló párost alkot a vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel.
- Készülhet belőle mártás, leves, csatni, különböző desszertkrémek. Kiváló alapanyaga a pitéknek, süteményeknek. Befőzéskor se feledkezzünk el róla, nagyszerű kompótnak és lekvárnak is.
Epres rebarbaraleves
Hozzávalók:
30 dkg rebarbara
20 dkg eper
5 dl víz
2,5 dl tejszín
5 szem szegfűszeg
2 rúd egész fahéj
1 evőkanál vaníliaeszencia
3 evőkanál méz
egy csipet só
pár mentalevél a díszítéshez
Elkészítés:
A rebarbarát és az epret mossuk és tisztítsuk meg. A rebarbara szárát vágjuk kb. 1 cm vastag darabokra. Tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a vizet és a fűszereket. Addig főzzük, míg felforr, ekkor dobjuk hozzá az eper nagy részét – pár szemet tegyünk félre díszítésnek.
Főzzük további 5 percig, majd szedjük ki a fűszereket és botmixerrel dolgozzuk simára. A tejszínhez vegyünk ki egy kicsit a léből, keverjük össze, majd öntsük a leveshez. Pár szem eperrel és mentalevéllel díszítve tálaljuk. Hidegen és melegen egyaránt finom.
Forrás: HVG.hu