Rebarbara csatni
Hozzávalók:
40 dkg rebarbara
2 közepes fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál barna cukor
1,5 dl vörösbor
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 rúd egész fahéj
2 evőkanál olívaolaj
frissen őrölt fekete bors
csipet só
Elkészítés:
A rebarbarát tisztítsuk meg, majd szeljük kb. 1 cm vastag szeletekre. A lilahagymát is tisztítsuk meg és vágjuk apró kockára. Egy nagyobb, magasabb falú serpenyőben hevítsük fel az olívaolajt. Dobjuk rá a hagymát, pároljuk puhára, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Amikor illatozni kezd, akkor dobjuk rá a rebarbarát, öntsük fel vörösborral és fedő alatt pároljuk puhára. Amikor puha, adjuk hozzá a fűszereket és további 2-3 percig főzzük. Bármilyen fajta húshoz kiváló.
Epres, mandulás rebarbara sütemény
Hozzávalók:
A tésztához:
2 pohár joghurt
3 pohár finomliszt
1 pohár étolaj
2 pohár cukor
1 csomag sütőpor
2 egész tojás
1 evőkanál vaníliaeszencia
1 csipet fahéj
A tetejére:
30 dkg rebarbara
2 dkg eper
5 dkg mandulapehely
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy nagyobb tálba tesszük, majd elektromos mixerrel simára dolgozzuk. Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és a tésztát egyenletesen beleöntjük. A tetejére elosztjuk a megtisztított, feldarabolt rebarbarát és az epret, majd meghintjük mandulapehellyel. Előmelegített 180°C-os sütőben 30-35 percig sütjük.
Gyömbéres, almás rebarbaralekvár
Hozzávalók:
1 kg édesebb alma
1 kg rebarbara
15 dkg friss, reszelt gyömbér
1 kg befőző cukor
1 evőkanál citromsav
2 rúd egész fahéj
1 rúd vanília félbe vágva
Elkészítés:
A rebarbarát megmossuk, apró kockára vágjuk. Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, apró kockára vágjuk. Tegyük egy nagyobb lábasba, és addig állandóan keverjük, amíg az alma és a rebarbara levet nem ereszt, adjuk hozzá az egész fahéjat és a félbevágott vaníliarudat. Fedjük le, és főzzük puhára. Ekkor vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a cukrot és a gyömbért, a citromsavat és főzzük további 20 percig. Szedjük ki a fahéj- és vaníliarudat. Ha darabosabban szeretjük, akkor hagyhatjuk így, ha simán, akkor turmixoljuk le. Töltsük tisztára mosott, száraz üvegekbe még forrón, és légmentesen zárjuk le. Pár percig állítsuk fejtetőre az üvegeket. Ha kihűltek, mehetnek a polcra. Felnyitás után hűtőszekrényben tároljuk.
Forrás: HVG.hu